Lezing Terug naar de ijstijd in It Koartling

BUITENPOST - Op donderdag 31 januari gaat fysisch geoloog Gemma Venhuizen op uitnodiging van het IJstijdenmuseum in It Koartling te Buitenpost voor iedereen die geïnteresseerd is een lezing houden.

Zij neemt ons mee op ijstijdreis door Nederland. De noordelijke helft van Nederland heeft grotendeels door het ijs zijn vorm gekregen. Het ijs mag dan al honderdduizenden jaren weg zijn uit ons land, de sporen die het heeft nagelaten zijn nog volop te vinden. Misschien heb je in Drenthe de grote zwerfkeien gezien waaruit de hunebedden zijn opgebouwd of ben je bij de kliffen van het Friese Gaasterland geweest.

Ook de laatste ijstijd, die ruim 11.000 jaar geleden eindigde, heeft zijn stempel gedrukt op het Nederlandse landschap, ondanks het feit dat er toen geen gletsjer te bekennen was in ons land. Maar het was er alsnog ijskoud en de open vlaktes vormden een ideale leefomgeving voor wolharige mammoeten en sabeltandtijgers. Al die prehistorische diersoorten hebben eeuwenlang de gemoederen beziggehouden. De ijstijd is nog altijd actueel. Ook in wetenschappelijke zin, want de ijstijden in het verleden gingen gepaard met snelle en intense klimaatveranderingen.

Gemma Venhuizen studeerde fysische geografie aan de VU en is wetenschapsjournalist van NRC Handelsblad en auteur van onder andere het non-fictieboek 'IJstijden'. Organisatie: Stichting IJstijdenmuseum Buitenpost Aanvang: 20.00 uur. Contact en Info: 0511-541965 of 06-5172 90 38 Locatie: Stichting It Koartling, Schoolstraat 31, Buitenpost.