Smallingerland wil bij 'DataFryslân'

DRACHTEN - De gemeente Smallingerland wil meedoen aan 'DataFryslân' (DF), een samenwerkingsverband op het gebied van kennisdeling over data. De beoogde deelnemers zijn vooreerst de drie grootste Friese gemeenten, de provincie Fryslân, het Fries Sociaal Planbureau (FSP), hogeschool NHL Stenden en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Er wordt gestreefd naar meer partners.

Die zoeken vervolgens voor de uitvoering samenwerking met het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). "Het is voor alle betrokken organisaties iets nieuws, behalve voor het CBS. Dat heeft hier al ervaring mee in enkele andere regio's in Nederland", vertelt directeur Ingrid van de Vegte van het FSP. Haar organisatie fungeert vooreerst als 'kwartiermaker'.
"Ik hoop dat we de kwaliteit van de data kunnen verbeteren en vervolgens ook de analyses", zegt Ingrid van de Vegt. De samenwerking in 'DataFryslân' kan leiden tot het (beter) oplossen van eigen vraagstukken van Smallingerland, geeft toegang tot opleidingen en masterclasses van kennisinstellingen, het verbeteren van de kwaliteit van de eigen data, dankzij de inzet van stagiaires, trainees en promovendi van kennisinstellingen voor datavraagstukken.

Deelname aan 'DataFryslân' kan de 'datagedrevenheid' van de deelnemende organisaties versterken en beleidskeuzen verbeteren. Ook wordt een bijdrage geleverd aan de opleiding van datawetenschappers en de versterking van 'datawerkgelegenheid'. De kosten voor de eerste twee jaar zijn voor de gemeente 50.000 euro.