Het voor de Mies van der Roheprijs
genomineerde Paviljoen in Park
Vijversburg in Tytsjerk.
Het voor de Mies van der Roheprijs genomineerde Paviljoen in Park Vijversburg in Tytsjerk. Foto: Iwan Baan

Vijversburg geselecteerd voor Europese prijs

TYTSJERK - Het Paviljoen in Park Vijversburg in Tytsjerk is geselecteerd is voor de prestigieuze Mies van der Rohe Award, dé Europese architectuurprijs die elke twee jaar wordt uitgereikt.

In totaal zijn er veertig projecten geselecteerd uit een totaal van 383 nominaties uit 38 landen. Uit Nederland heeft de jury het glazen Paviljoen en het Musis Sacrum in Arnhem op de shortlist geplaatst. Het Paviljoen en het Musis Sacrum hebben al vaker met elkaar in een finale gestaan.

Dat was in 2017 bij de verkiezing van de ARC17 Detail Award. Het Paviljoen won toen die prijs. En ook bij de verkiezing van de het mooiste gebouw van Nederland. Beide gebouwen behoren tot de negen beste gebouwen van het jaar 2018.

Internationaal bestaat veel belangstelling voor het Paviljoen

Het Paviljoen is ontworpen door Studio Maks en Junya Ishigami. Het minimalistische gebouw bestaat uit drie glazen gevels en volgt de bestaande lijnen van het park, waardoor het onderdeel is van het landschap. Internationaal is er veel belangstelling voor het Paviljoen.

Een maquette van het gebouw was afgelopen zomer de grote publiekstrekker bij de tentoonstelling van Junya Ishigami in museum Cartier in Parijs. De tentoonstelling werd verlengd wegens de enorme belangstelling. Halverwege februari wordt bekend gemaakt of de jury ook zo van het gebouw onder de indruk is, dat het genomineerd wordt als één van de vijf finalisten.

Het ontwerp voor het Paviljoen is gericht op versterking van de ervaring van het park en sluit aan bij de natuurlijke lijnen ervan. De buitenkant heeft een transparante uitstraling en gaat daarmee op in het groen van het park. De centrale ruimte van het gebouw is bestemd voor tentoonstellingen, symposia en concerten.