Het college wil niet overal maar raak zonnepanelen (laten) plaatsen.
Het college wil niet overal maar raak zonnepanelen (laten) plaatsen. Foto: Pixabay

145 hectare 'zonnepaneelruimte'

DRACHTEN - Op bijna twintig locaties in Smallingerland is ruimte voor - opgeteld - circa 145 hectare aan zonnepanelen. Die kunnen in totaal ongeveer 82,5 MW aan stroom opleveren. Dat staat in bijlage 3 van het 'Zonneplan Smallingerland' dat het college van b. en w. heeft vastgesteld.

Het grootste gebied is 60 hectare op bedrijventerrein 'Drachten Oost', eigendom van de gemeente. Ook bedrijventerrein A7-Noord (circa 20 hectare) en zuidelijk van bedrijventerrein Noorderhogeweg (10 hectare) tellen aan, evenals 'Vliegveld Drachten' (20 hectare). Alle overige genoemde gebieden zijn 0,7 tot 3,7 hectare groot.
Het college wil niet overal maar raak zonnepanelen (laten) plaatsen. Er wordt onderscheid gemaakt tussen 'op daken' (heeft voorkeur, kan meestal vergunningvrij), 'op grond binnen stedelijk gebied', 'op grond aangrenzend aan Drachten', 'op grond bij agrarische bedrijven' en 'op grond bij dorpen'.

Is voor 'zon op dak' toch een vergunning nodig, dan wordt de aanvraag door de welstandscommissie beoordeeld. Ook voor 'zon op grond' geldt, dat moet worden voldaan aan welstandseisen. Binnenkort organiseert de gemeente een informatieavond over het 'zonneplan'. Dit staat op internet: www.smallingerland.nl/duurzaamheid.