"Uitbreiding biovergister Westkern voorkomen"

KOOTSTERTILLE - Met de bouw van een biovergister op Westkern 6 op het bedrijventerrein ten westen van Kootstertille wordt in februari begonnen. Met het bouwrijp maken van de kavel is in december begonnen. Dit meldt de gemeente Achtkarspelen.

De vergunde installatie mag, als die er eenmaal staat, niet worden verplaatst, vergroot en/of uitgebreid, meldt de gemeente Achtkarspelen. Dit blijkt uit een toelichting over 'inspraak en overleg' over het (voorontwerp) bestemmingsplan Westkern 6. Het ontwerpplan ligt momenteel gedurende zes weken ter inzage. Over het voorontwerp kwam er één inspraakreactie.
Daarin wordt aangedrongen op archeologisch onderzoek. De gemeente heeft advies ingewonnen bij het Steunpunt Monumentenzorg Fryslân. Uit het advies "blijkt dat de kans op het aantreffen van intacte archeologische resten klein is." Conclusie van de gemeente: er hoeft geen veldonderzoek te worden gedaan. De provincie Fryslân deelt deze conclusie, schrijft de gemeente Achtkarspelen.

Bewoners en ondernemers uit Kootstertille en omgeving streden de afgelopen jaren tegen de komst van de biovergister. Het bestemmingsplan maakt de komst mogelijk.