De podiumtent, zoals die er in 2007 uit zag. Hij was toen nog nieuw.
De podiumtent, zoals die er in 2007 uit zag. Hij was toen nog nieuw. Foto: Museum Dokkum

Drachtster vereniging koopt podiumtent Dokkum

DRACHTEN - De onlangs opgerichte Vereniging Podiumtent Smallingerland (VPS) kan met financiƫle steun van de gemeente een mobiele podiumtent overnemen van het museum Admiraliteitshuis te Dokkum. Deze elf jaar oude tent werd daar al drie jaar niet meer gebruikt en verkeert momenteel in verwaarloosde staat.

De oprichters van de vereniging zetten zich in om deze podiumtent in oude glorie te herstellen. Zodra deze klus geklaard is, wil de vereniging de podiumtent voor allerlei culturele activiteiten aanbieden binnen Smallingerland.
VPS ziet de tent als een podium en aanjager voor eigen initiatieven vanuit de dorpen en wijken binnen de gemeente. "Het mooie van zo'n mobiele podiumtent is dat er geen vaste plek nodig is waar iedereen naar toe moet, maar dat er een gevoel ontstaat dat hij van en voor de mienskip is," zegt bedenker en mede-oprichter Pedro Verhoeckx van de VPS.

De gemeente Smallingerland geeft elfduizend euro eenmalige subsidie voor de aanschaf en drieduizend euro 'structurele' subsidie om exploitatie, onderhoud en opslag te kunnen betalen. "De subsidie wordt verstrekt omdat door de aanschaf van de podiumtent op meerdere locaties dan tot nu toe het geval was, activiteiten kunnen worden georganiseerd. Dit versterkt het culturele klimaat, zowel in de wijken in Drachten als in de dorpen en bevordert de culturele samenwerking. Dat geeft meerwaarde voor de cultuur", stelt de gemeente.

Dertig euro per jaar

Voor dertig euro per jaar kunnen zowel organisaties als individuen in Smallingerland lid worden van de VPS. "Die krijgen korting bij het huren van de podiumtent", belooft oprichter Pedro Verhoeckx. Wie lid wil worden of mee wil helpen, kan een e-mail sturen naar: vpsmalllingerland@gmail.com.