Financieel adviseurs Marrit Bos, Marjan Blokzijl en Clara Folkertsma (v.l.n.r.) zijn voor klanten die een echtscheidingsprocedure starten het eerste aanspreekpunt bij de bank.
Financieel adviseurs Marrit Bos, Marjan Blokzijl en Clara Folkertsma (v.l.n.r.) zijn voor klanten die een echtscheidingsprocedure starten het eerste aanspreekpunt bij de bank. Foto: Ingezonden

"Als wegen scheiden staan wij voor u klaar"

DRACHTEN - De financiële afwikkeling van een echtscheiding is complex. Rabobank Drachten Friesland Oost heeft drie adviseurs, van wie twee RFEA-gecertificeerd, die zich erin hebben gespecialiseerd. Zij kunnen klanten nog beter bijstaan.

Bij een echtscheiding komt veel kijken. Ook op financieel gebied. Bij een eigen woning is het de vraag of een van beide echtelieden er kan blijven wonen en of diegene de hypotheek kan dragen. Sinds drie jaar probeert Rabobank Drachten Friesland Oost het voor klanten eenvoudiger te maken de financiële zaken rondom een echtscheiding af te wikkelen. Marjan Blokzijl, Marrit Bos en Clara Folkertsma hebben zich gespecialiseerd in dit onderwerp en kunnen klanten persoonlijk begeleiden.

"Bij een echtscheiding krijg je met veel fiscale regels te maken en dat is best complex. Daar kunnen wij in adviseren", zegt Marrit. "De grootste zorg voor de klanten is vaak de koopwoning, tegelijkertijd de grootste financiële verplichting", vult Marjan aan. Als een klant bij een van de adviseurs aanklopt - Marjan is het eerste aanspreekpunt in Drachten, Marrit in Burgum en Clara in Surhuisterveen - volgt er eerst een gratis oriëntatiegesprek. Ze beoordelen of de man (of vrouw) in het huis kan blijven wonen, of er sprake is van een over- of onderwaarde van de woning en of de twee eruit komen wie er gaat verhuizen. De bank heeft een groot netwerk van mediators en notarissen. "De vervolgstap is dat we naar een mediator en/of notaris doorverwijzen om het proces soepel te laten verlopen. Zij gaan aan de slag met het opstellen van een convenant waarin alle afspraken rondom de echtscheiding komen te staan", vertelt Clara. Als de rechtbank de scheiding heeft uitgesproken, is de bank weer aan zet. De adviseurs maken een offerte voor de hypotheek, verzekering en regelen overige financiële zaken.

"Het maakt niet uit hoe vaak een klant belt of langskomt. Wij zijn bereid om een stapje extra te zetten en persoonlijke service te verlenen. Het zijn emotionele, zware tijden. Daar hebben we begrip voor. Onze ervaring is dat we heel open gesprekken voeren", vertelt Marjan. De adviseurs stellen zich altijd professioneel op en maken realistische berekeningen, benadrukken ze. Uitgangspunt is het zoeken van oplossingen, waarbij er gekeken wordt naar de persoonlijke financiële situatie. "We streven ernaar dat een van beiden in de woning kan blijven wonen, maar het moet wel betaalbaar zijn", aldus Marrit. "Het is dankbaar werk, een klant die in een moeilijke periode zit, uitzicht te bieden", zegt Marjan, waarbij haar collega's instemmend knikken.
Voor meer informatie of voor het plannen van een vrijblijvend oriëntatiegesprek kunt u contact opnemen via telefoonnummer 0512-587777.