De ramp door overboordgeslagen containers begin januari is opgeschaald naar GRIP 4.
De ramp door overboordgeslagen containers begin januari is opgeschaald naar GRIP 4. Foto: Actief Media

Minister: "Rotzooi is ecologische ramp"

HARLINGEN - De troep die is vrijgekomen uit over boord geslagen containers van het schip MSC Zoe vormt een "ecologische ramp". Dat zei minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat in een gesprek met directeur Lutz Jacobi van de Waddenvereniging, vorige week donderdag.

De minister deed volgens de Waddenvereniging diverse toezeggingen: er komt een rampenplan, inclusief vrijwilligersmanagement. Opruimwerkzaamheden worden vanaf nu centraal gecoördineerd om schade aan de kwetsbare natuur te voorkomen en de veiligheid van vrijwilligers te garanderen. (De ramp is opgeschaald naar GRIP 4 van de Veiligheidsregio Fryslân). De berging van de containers uit de zee gebeurt op een ecologisch verantwoorde manier, waarbij er niet meer goederen en afval in de natuur belanden. Dode zeehonden worden onderzocht op mogelijke relatie tot de containerramp.
Langetermijnonderzoek moet uitwijzen wat de ecologische gevolgen zijn. Nederland zet zich internationaal in voor veiliger scheepvaart om het waddengebied te beschermen. De Waddenvereniging is blij met deze toezeggingen van minister Cora van Nieuwenhuizen. Het ministerie bevestigt in grote lijnen deze toezeggingen.