Wetterskip Fryslân controleert dagelijks na hoog water of er 'afval' op de dijk aanspoelde.
Wetterskip Fryslân controleert dagelijks na hoog water of er 'afval' op de dijk aanspoelde. Foto: Actief Media

"Vrij weinig aangespoeld op zeedijk"

LEEUWARDEN - Wetterskip Fryslân controleert dagelijks na hoog water of er 'afval' uit zeecontainers op de Friese Waddendijk is aangespoeld. De controleurs vonden vorige week vrij weinig. Wel was er nog relatief veel piepschuim, vooral aan de binnenkant van de dijk. Onderzoekers van universiteiten vonden veel piepkleine plastic- en piepschuimdeeltjes.

Het opruimen gaat door, samen met het bedrijf BDS uit Harlingen. Dit bedrijf verzamelt alle gevonden spullen, in opdracht van rederij MSC. Ook zijn er (hier en daar) nog vrijwilligers actief, zij het veel minder dan in de eerste week van januari.
In de loop van vorige week werd duidelijk dat zeker 291 containers van het schip MSC Zoe moeten zijn gevallen in de nacht van 1 op 2 januari. Pas als alle overgebleven containers in de haven van Bremerhaven zijn overgetakeld, wordt zeker hoeveel van de achtduizend containers feitelijk in de Noordzee zijn beland. In de bewuste nacht koos de stuurman op zeker moment voor een noordelijke koers en een gestadiger snelheid, blijkbaar toen beseffend dat er iets mis was. Veel vrijwilligers hebben zich ingezet voor het opruimen van het 'afval', waarvan een deel misschien nog bruikbaar is. De rest wordt verbrand in de afvalverbrandingsoven REC in Harlingen.