Zo moet de nieuwe kazerne er uit komen te zien.
Zo moet de nieuwe kazerne er uit komen te zien. Foto: Ingezonden illustratie

Nieuwe brandweerkazerne is in aanbouw

SURHUISTERVEEN - De nieuwbouw van de brandweerkazerne in Surhuisterveen heeft vorige week donderdag het hoogste punt bereikt. Dit werd op de namiddag gevierd. De binnenkort vertrekkende burgemeester Gerben Gerbrandy hees een vlag, aan de Lauwersweg 18.

In september is begonnen met de bouw van de nieuwe kazerne aan de Lauwersweg 18 in Surhuisterveen. Deze kazerne vervangt de huidige aan de Badlaan die, door veroudering en ruimtegebrek, niet aan de huidige eisen voldoet. "Aan de Lauwersweg zijn goede uitvalswegen en is de bereikbaarheid voor vrijwilligers beter", aldus Veiligheidsregio Fryslân, waar de brandweer deel van uitmaakt.

De kazerne is gebaseerd op de blauwdruk voor nieuwe Friese brandweerkazernes. Ze worden gebouwd conform het 'nul op de meter'-principe, zo circulair mogelijk en gasloos. Naar verwachting kan 'post Surhuisterveen' tegen de zomer van 2019 in het nieuwe onderkomen terecht (zie illustratie).

Brandweer Oudega op schema

Het dorp Oudega (Sm.) is momenteel in Fryslân het voor de Friese brandweer minst snel te bereiken dorp. Daarom beijvert Veiligheidsregio Fryslân zich voor een brandweerkorps in dit dorp. Er hebben zich ruim veertig vrijwilligers gemeld, van wie de eerste tien eind vorig jaar een soort introductieprogramma hebben gehad. De volgende 32 zijn begin dit jaar in diverse kazernes op bezoek. "Ze lopen een dagje mee", vertelt woordvoerder Nick Kits. "En ze kunnen vragen stellen."
In februari volgt een keuring en moet een 'verklarling omtrent gedrag' worden ingeleverd. Wie hier door komt, mag vanaf april meedoen aan een opleiding. Intussen wordt de nieuwbouw in Oudega voorbereid. "We zijn in overleg met de gemeente over de locatie", zegt Nick Kits. (Zie ook pagina 23).