Vier ton voor waterknooppunt De Leijen

ROTTEVALLE - De nabije omgeving van camping De Leijen van Staatsbosbeheer wordt verbeterd. De locatie wordt ook 'waterknooppunt' genoemd. De kosten zijn geraamd op vier ton. De provincie betaalt daarvan 180.000 euro, de gemeente Smallingerland 170.000 euro en Staatsbosbeheer 50.000 euro.

De plannen behelzen: het vervangen van de bestaande beschoeiing en aanlegsteiger door een betonnen walbeschoeiing met hierlangs een tegelpad. De aanlegsteiger is geschikt voor circa twintig boten. Een klein deel van de oever beschikbaar voor gebruikers van de camping.
Het aanleggen van elektra- en watertappunten en een serviceplaats voor inname van vuil water, plus bijbehorende nutsvoorzieningen. Ook komt er een nieuw wandelpad. De bestaande golfbreker wordt 'doorspoelbaar', voor een betere kwaliteit van het zwemwater bij het strand. Het strand zelf wordt ook verbeterd: het leemhoudende zand wordt vervangen door speelzand. Overtollige grond en basaltstenen van de dam worden gebruikt om enkele (aangelegde) eilandjes te verstevigen. Verouderde sanitaire voorzieningen op de camping worden opgewaardeerd.

De bedoeling is dat de werkzaamheden deze maand van start gaan en in fasen worden uitgevoerd. Er wordt daarbij rekening gehouden met het broedseizoen van vogels en met het recreatieseizoen. "De vernieuwing van het sanitair wordt in nauwe samenspraak met Staatsbosbeheer in de loop van 2019 opgepakt." De plannen werden juridisch aangevochten, maar de bezwaarmakers zijn - ook in hoger beroep - in het ongelijk gesteld.