De leden van de Doopgezinde kerk in Feanwâlden waren niet de enigen die afgelopen week een 'regenboogvlag' bestelden. Kees Haremaker hijst de vlag in top.
De leden van de Doopgezinde kerk in Feanwâlden waren niet de enigen die afgelopen week een 'regenboogvlag' bestelden. Kees Haremaker hijst de vlag in top. Foto: Actief Media

Regenboogvlag in Feanwâlden als protest

FEANWALDEN - De Doopsgezinde Gemeente Feanwâlden neemt afstand van de zogeheten Nashville-verklaring, waarin homoseksualiteit op grond van bijbelteksten wordt afgekeurd.

Dit gebeurde dinsdagochtend 15 januari door het hijsen van de regenboogvlag, die symbool staat voor tolerantie jegens lhbt-ers: lesbiënnes, homo's, biseksuelen en transgenders. "In tegenstelling tot uitingen, zoals vastgelegd in de zogenaamde Nashville-verklaring, is bij onze Doopsgezinde kerk iedereen van harte welkom, of je nu homoseksueel, heteroseksueel, transgender of nog anders bent", meldt voorzitter Kees Haremaker van de Doopsgezinde Gemeente Feanwâlden.

Deze gemeente heeft zich onlangs laten registreren op de website www.wijdekerk.nl. Dit is een initiatief van een groep christenen die zelf LHBT-er zijn, of nauw bij hen betrokken zijn. Op deze website worden onder andere ervaringsverhalen gedeeld. Ook maken kerken hierop kenbaar in welke mate LHBT-ers als volwaardig gemeentelid worden beschouwd.

"Binnen de Doopsgezinde Gemeente Feanwâlden kan iedereen volwaardig lid of belangstellende zijn van de gemeente, inclusief het bekleden van kerkelijke functies en/of ambten", aldus Haremaker. Hij verwijst ook naar een verklaring op de landelijke website van Doopsgezinden.

Onlangs hebben enkele honderden orthodox-protestantse predikanten en enkele politici van SGP-huize hun naam gezet onder de Nashville-verklaring. Dit is een (in het Nederlands vertaalde) Amerikaans tekst tegen homoseksualiteit, op basis van het letterlijk nemen van bepaalde bijbelteksten. Uit Friesland tekenden onder andere Orlando Bottenbley (Drachten) en Kees Postma uit Burgum.