Bereidheid huizenbezitters om
asbestdaken te vervangen stijgt

BURGUM - De bereidheid van huizenbezitters om hun asbestdak te vervangen stijgt. Dit blijkt uit onderzoek van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal onder eigenaren van woningen ouder dan 1994, uitgevoerd door GfK. 74 procent van deze huizenbezitters vindt het verbod op asbestdaken een goed besluit.

Tweederde van de ondervraagde huizenbezitters vindt het belangrijk dat hun dak geen asbest bevat. Ongeveer een kwart van het dakoppervlakte met asbest is tot nu toe vervangen. "Mensen zien op tegen de kosten", zegt Lara Peters van Milieu Centraal. "Maar er zijn ook voordelen: je woning blijft verkoopbaar, waardevast en verzekerbaar bij schade en brand." Huizenbezitters die de afgelopen jaren hun asbestdak vervingen deden dit omdat ze toch gingen verbouwen of klussen, hun dak wel een opknapbeurt kon gebruiken, vanwege het toekomstige verbod of het verlagen van gezondheidsrisico's.

Het verbod op asbestdaken gaat in op 1 januari 2025. 43 procent van de huizenbezitters weet van het verbod, terwijl dat in 2016 nog maar 26 procent was. Kosten zijn de belangrijkste reden om te wachten met het verwijderen van een asbestdak. En een kwart van de woningeigenaren vindt het verbod nog ver weg en onderneemt daarom voorlopig geen actie. "Toch is het slim nu te starten, zeker als je samen met je buren optrekt. Dat scheelt regelwerk en je krijgt makkelijker een scherpere prijs." www.milieucentraal.nl/asbestdak