Mûntsegroppe

HARKEMA - Dinsdag 8 januari organiseert de Stichting Oud-Achtkarspelen een lezing over de Mûntsegroppe, in de Spitkeet in Harkema.

Japik Errit de Jong uit It Wytfean vertelt over de geschiedenis van de Mûntsegroppe, met name over het gedeelte tussen de Brouwersgrêft van Rottevalle en de Seadwei bij Harkema. De Mûntsegroppe is een oude grenslijn tussen verschillende veengebieden. Rond dit gebied werd veen afgegraven en vervoerd naar de steden van Friesland. De lezing vindt plaats bij Openluchtmuseum De Spitkeet, De Dunen 3 in Harkema en begint om 19.45 uur. De toegang is gratis.

'Oars as oars!'

HOLWERD - Toneelvereniging Pro Rege in Holwerd speelt op twee vrijdagen, 4 en 11 januari, het Friestalige stuk 'In frou fan fiif miljoen'. Pro Rege viert bovendien het 85-jarig bestaan, in 't Sintrum in Holwerd.

'In frou fan fiif miljoen' is een klucht, geschreven door Pon Anrys en in het Fries vertaald door Gurbe Dijkstra. "It wurdt oars as oars", belooft Pro Rege. Het speelt zich af in een restaurant ergens in Friesland en zit vol verwarring en intriges. Op 11 januari is er na de voorstelling (dans-)muziek van Daniel Metz. Kaarten kosten in de voorverkoop tien euro en kunnen worden gereserveerd bij Johanna van der Meij (06-10417860). Kaarten kosten aan de zaal twaalf euro. Reserveer op tijd!

Kerstbomen

BUITENPOST - Net als vorig jaar is er in Buitenpost de kerstboom-ophaalactie. Ook dit jaar komt de opbrengst volledig ten goede aan christelijk kinderherstellingsoord Siloam op Curacao.

De kerstbomen worden zaterdagochtend 5 januari opgehaald. De vergoeding van drie euro per boom komt volledig ten goede aan Siloam. Dit is een tehuis voor zieke kinderen. Er is ook opvang voor terminaal zieke kinderen Meer informatie is te vinden op www.siloamvillage.org. Aanmelden via www.kerstbomenactiebuitenpost.jouwweb.nl of e-mail: kerstbomenactiebuitenpost@gmail.com of tel. (0511)-544183. Ook op Facebook.

Fryske Krite

READTSJERK - De Fryske Krite Trynwâlden hat sa'n fiif kear yn it winterskoft in gearsit, de folgjende trije binne yn de Trochreed yn Readtsjerk, sneintemiddeis fan healwei fjouweren ôf.

Faak binne it muzikale bydragen dy't der brocht wurde, ek wol toaniel of in smout ferhaal. De Nijjiersslokjes binne ferneamd: ûnder it noflik bypraten gjin muzyk, en ûnder it noflik sjongen allinne meisjongen. Dit kear komt de muzikale kant wer fan eigen leden: snein 13 jannewaris, 15.30 oere. Kaarten en ynljochtings fia krite.trynwalden@gmail.com.