Eastermar een jaar na PostcodeKanjer

EASTERMAR - Winnaars PostcodeKanjer geven geld uit in eigen dorp, dat is gebleken uit onderzoek in Eastermar.

Naast de Eastermarders die op 1 januari een deel van de PostcodeKanjer hebben gewonnen, kan ook de plaatselijke middenstand, waaronder aannemers en klusjesmannen, zich in de handen wrijven. Dat blijkt uit onderzoek van de Postcode Loterij onder 94 PostcodeKanjer-winnaars in Eastermar. Het onderzoek is uitgevoerd in aanloop naar de PostcodeKanjer van 53,9 miljoen euro die ook dit jaar weer op 1 januari bekend wordt gemaakt.

Op 1 januari 2018 viel de PostcodeKanjer van 53,9 miljoen euro in het dorp Eastermar. 273 deelnemers uit het postcodegebied 9261 wonnen per lot 76.968 euro, als zij in 2017 met alle trekkingen meespeelden. In de winnende straat werden bedragen gewonnen van ruim 8,9 miljoen euro en 17,9 miljoen euro per winnaar.
Aannemers en klusjesmannen in de buurt van het dorp doen goede zaken nadat de PostcodeKanjer daar viel. Bijna de helft van de winnaars (49%) in Eastermar geeft aan zijn of haar huis te hebben verbouwd. Van deze winnaars kiest bijna iedereen (83%) voor een aannemer of klusjesman uit de buurt. De reden die men hiervoor geeft is dat de ze dat een vertrouwd idee vinden en "omdat ik het geld in de lokale economie wil steken", aldus een winnaar.

Van de winnaars die iets aan hun huis hebben veranderd zegt 34% dat ze hun huis duurzamer hebben gemaakt door bijvoorbeeld het huis te isoleren of door het plaatsen van zonnepanelen.

76% van de winnaars zegt dat het winnen van het geldbedrag meer vrijheid heeft gegeven. Veel mensen (32%) hebben het bedrag op hun spaarrekening gezet. Daarnaast zegt 46% van de winnaars dat ze ook anderen hebben geholpen met het gewonnen geld.