V.l.n.r.: Manuela van Arkel, Vanessa Glas, Jellie Algra en Bianca Boonstra. Bekijk ook het filmpje via de ActiefPlus-app.
V.l.n.r.: Manuela van Arkel, Vanessa Glas, Jellie Algra en Bianca Boonstra. Bekijk ook het filmpje via de ActiefPlus-app. Foto: Actief Media

Kleding- en Speelgoedbank Burgum luidt noodklok

BURGUM - Een te krappe beurs om kleding en speelgoed te kunnen kopen. Het is voor mensen met een beperkte financiƫle armslag een voldongen feit. Dan is er in Burgum nog altijd de Kleding- en Speelgoedbank, voor gezinnen die weinig hebben te besteden. Het voortbestaan is onzeker, omdat de huur te hoog is en de Kleding- en Speelgoedbank weinig inkomsten heeft.

Door Jelle Jeensma

"We zijn afhankelijk van giften en donaties en die zijn er te weinig", zeggen de initiatiefnemers Emil en Vanessa Glas van het stichtingsbestuur. Vorig jaar verhuisde de Kleding- en Speelgoedbank naar de Meester W.M. Oppedijk van Veenweg 24 in Burgum, waar een toenemend aantal klanten donderdag en vrijdag terecht kan om gratis kleding voor volwassenen en kinderen, schoenen en speelgoed uit te zoeken.

Het wordt er steeds drukker. "Momenteel maken 136 gezinnen uit de regio gebruik van de Kleding- en Speelgoedbank. Niet alleen uit Tytsjerksteradiel, maar ook uit Leeuwarden en Smallingerland, waar geen kledingbanken zijn", zegt Emil Glas. Het aanbod van kleding en speelgoed is goed genoeg, het meeste is afkomstig van particulieren. De Kleding- en Speelgoedbank krijgt geen subsidie, ook niet van de gemeente, en is louter afhankelijk van giften. "Die donaties zijn teruggelopen en die zijn juist zo belangrijk om door te kunnen gaan met dit werk", vertelt initiatiefnemer Vanessa Glas. De Kleding- en Speelgoedbank betaalt een stevige huur voor het pand en die is onlangs nog verhoogd. "Dat maakt ons voortbestaan nog moeilijker. We onderzoeken of we ondersteund kunnen worden door fondsen, maar die stellen voorwaarden", zegt Vanessa Glas.

De Kleding- en Speelgoedbank wordt gerund door het bestuur en een aantal vrijwilligers. In totaal zetten elf mensen zich belangeloos in voor mensen die minder bedeeld zijn. "Dit initiatief is echt nodig, want ook in Tytsjerksteradiel is veel stille armoede", vertelt Emil Glas. Hij benadrukt nog eens de noodzaak. "Het is belangrijk dat mensen goed gekleed zijn in deze moderne tijd. Je moet er bijvoorbeeld in een sollicitatiegesprek representatief uitzien". De aangeboden kleding ziet er goed en schoon uit. Mensen die gebruik maken van de Voedselbank kunnen zich inschrijven voor de Kleding- en Speelgoedbank. Vanessa Glas: "Maar ook anderen met weinig geld kunnen dat doen. De gezinnen moeten vaak rondkomen van het sociaal minimum. We staan in contact met veel hulpverleners die mensen naar ons kunnen doorverwijzen".

Het bestuur en de vrijwilligers zouden het doodzonde vinden wanneer ze de deuren moeten sluiten. "Dat zou vooral jammer zijn voor de mensen die afhankelijk zijn van de Kleding- en Speelgoedbank." Ze hopen dat ze meer giften binnenkrijgen, waardoor ze in ieder geval de huur kunnen blijven betalen. "Donaties van particulieren, maar ook van sponsors als bedrijven en instellingen zijn zeer welkom. Giften kunnen worden afgetrokken van de belasting, omdat wij een ANBI-instelling zijn." De website is www.kledingbankburgum.nl.