Brieven schrijven in bibliotheek Dokkum

DOKKUM - Maandag 10 december, de Dag van de Rechten van de Mens, kunnen er brieven en kaarten worden geschreven in De Bibliotheek Dokkum, Brokmui 62 in Dokkum tussen 13.30 en 20.30 uur.

Amnesty Nederland organiseert voor de vijfde keer een schrijfmarathon Write For Rights. Wereldwijd schrijven tienduizenden mensen brieven naar autoriteiten om te pleiten voor de vrijlating van mensen die ten onrechte gevangen zitten. Dit jaar kan er worden geschreven voor vrouwen die worden bedreigd of opgesloten zitten, omdat ze opkomen voor de rechten van anderen.

Voorbeeldbrieven, solidariteitskaarten, pen en papier zijn aanwezig. Men kan ook voorbeeldbrieven meenemen en thuis (na-)schrijven. Amnesty heeft ervaren dat een brief die met aandacht is geschreven, waarin een persoonlijke boodschap wordt overgebracht, een ijzersterk actiemiddel is. Als regeringsleiders weten dat de ogen van de wereld op hen zijn gericht, zullen zij schendingen van mensenrechten eerder mijden of zelfs bestrijden.

Men kan bijvoorbeeld schrijven voor blogger Nguyen Nhu Quynh (Me Nam). De regering van Vietnam was niet blij met haar kritiekvolle blogs. Ze probeerden haar te laten stoppen. Ze arresteerden haar, bedreigden haar en pakten haar werk af. Ze werd geslagen door politieagenten. Maar Me Nam ging door met schrijven, tot ze in 2017 in een oneerlijke rechtszaak werd veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf. Ze werd opgesloten in een gevangenis, 900 kilometer van haar huis. Daardoor kunnen haar moeder, dochter van 13 en zoon van 7 haar moeilijk opzoeken.