Artistiek directeur Joop Mulder van Sense of Place (rechts) en mede-initiatiefnemer Harry Feenstra.
Artistiek directeur Joop Mulder van Sense of Place (rechts) en mede-initiatiefnemer Harry Feenstra. Foto: Maarten Boersema

Vergeten geschiedenis 'uit de klaai' in feestelijk Blije

BLIJE - Met het evenement 'We wolle ús klaai werom' vestigt het culturele landschapsproject Sense of Place, in samenwerking met de inwoners van Blije, op zaterdag 17 november de aandacht op een vergeten geschiedenis.

Ooit stonden er duizenden terpen vol vruchtbare klaai in Friesland. Deze werden gaandeweg afgegraven om armere gronden te verrijken. Tot op de dag van vandaag is het niet duidelijk waar de klei precies gebleven is, maar dat weerhoudt de Blijers er niet van de klei werom te halen.

De Blijers willen hun klei terug om een lang gekoesterde droom waar te maken. Stukje bij beetje wordt er vormgegeven aan een buitendijkse ontmoetingsplaats: de 'Terp fan de Takomst'.

"Het is belangrijk voor ons om iedereen te laten zien en beleven hoe we als kustbewoners bezig zijn met leven en werken in het kustlandschap, gezien vanuit onze historie", zegt lokale mede-initiatiefnemer Harry Feenstra over het event.

Volgens artistiek directeur van Sense of Place, Joop Mulder, is het belangrijk om deze geschiedenis onder de aandacht te brengen. "Het is goed om stil te staan bij hoeveel grondbeweging er in Friesland geweest is. Het heeft enorm veel energie gekost om het noorden te maken zoals het nu is. Daarbij gaat het niet alleen om de terpen, maar ook om de dijken die gebouwd zijn."

Op 17 november om 12.30 uur vertrekt vanuit bezoekerscentrum Terp Hegebeintum een optocht met paard, wagen en klei naar de dijk, begeleid door muziek. Tijdens de optocht onthullen inwoners van Hegebeintum en Blije negen landmarks. Tezamen vormen deze landmarks de 'Route Van Historische Terp naar Terp van de Toekomst' en vertellen het verhaal van de dorpen en hun omgeving. Terug in Blije verwelkomt Brassband Wirdum de optocht met de Waddencompositie, een muziekstuk dat in samenwerking met Never Ending Orchestra speciaal voor Sense of Place gecomponeerd is.

Na een maaltijd van waddenstamppot is het tijd om deze historische dag te vieren en kunnen de bezoekers feesten met zanger Joop Obama. Het event is onderdeel van het programma 'Leven onder aan de dijk' dat Sense of Place samen met Vereniging Dorpsbelang Blije e.o. en de inwoners van Blije organiseert. Meer informatie is te vinden op www.sense-of-place.eu en www.blija.nu.