'We wolle ús klaai werom' met Hary Feenstra en Joop Mulder. Ooit stonden er bijna 1000 terpen in Friesland vol vruchtbare ‘klaai’.
'We wolle ús klaai werom' met Hary Feenstra en Joop Mulder. Ooit stonden er bijna 1000 terpen in Friesland vol vruchtbare ‘klaai’. Foto: Maarten Boersema

Terpdorp Blije: 'Leven onder aan de dijk'

BLIJE - Van 10 tot en met 28 november brengt Sense of Place in samenwerking met Dorpsvereniging Blije e.o. en de inwoners van Blije het leven langs de waddenkust onder de aandacht. 'Leven onder aan de dijk' brengt een gevarieerd programma.

De 'Blije expo route' neemt de bezoeker mee naar zes locaties waar exposities de verhalen over het leven onder aan de dijk vertellen. Van woensdag tot en met zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur is de route te voet of per fiets te volgen. Op 10, 24 en 28 november rijdt de panoramawagen van De Seedykster Toer gratis langs alle locaties. En op 24 november kunnen bezoekers de route verkennen.
Waddenkustforum 'Leven onder aan de dijk' biedt actuele verdieping voor wie dat zoekt. Op zaterdag 10 november trapt landschapsarchitect Adriaan Geuze af met een bijeenkomst over landschapsontwikkeling. Jouke van Dijk van de Waddenacademie spreekt op woensdag 21 november over de relatie tussen mens en kust. Titian Oterdoom bespreekt op 28 november de gevolgen van klimaatverandering op het platteland. Geïnteresseerden kunnen zich tot vijf dagen voor de meet-up aanmelden via aanmelden@sense-of-place.eu.

Met het evenement 'We wolle ús klaai werom' wordt de aandacht op een vergeten geschiedenis gevestigd. Vanuit bezoekerscentrum Terp Hegebeintum vertrekt een optocht met paard en wagen, begeleid door muziek, met klei naar de dijk op 17 november. Tijdens de optocht onthullen inwoners van Hegebeintum en Blije negen landmarks. Daarna is er in Blije een feestmaaltijd van waddenstamppot en treedt zanger Joop Obama op. Aanmelden voor de waddenstamppot kan tot 12 november via aanmelden@sense-of-place.eu. Informatie: www.sense-of-place.eu