Boswachter Rinus de Jong test de maaimachine voor zaterdag. Aanmelden kan via www.natuurwerkdag.nl of tel: 06-51230923 of 0519-345145; r.jong@staatsbosbeheer.nl. Zie ook het filmpje met de ActiefPlusapp.
Boswachter Rinus de Jong test de maaimachine voor zaterdag. Aanmelden kan via www.natuurwerkdag.nl of tel: 06-51230923 of 0519-345145; r.jong@staatsbosbeheer.nl. Zie ook het filmpje met de ActiefPlusapp. Foto: Actief Media

Vijftien jaar 'natuurwerkdag' in het Lauwersmeer

LAUWERSMEER - De eerste zaterdag van november is het vaste prik: 'natuurwerkdag' in vele natuurgebieden in Nederland. In een deel van natuurgebied 'Juffrouw Ali' in het Lauwersmeergebied bestaat die traditie nu vijftien jaar. Komende zaterdag kunnen (maximaal) vijftig vrijwilligers er weer aan de slag.

Boswachter Rinus de Jong liet maandag al vast zien, wat de vrijwilligers kunnen verwachten. De Jong zal zelf de maaimachine bedienen om het laatste stukje hoog gras en riet en opkomende kruipwilgen te maaien. Enkele vrijwilligers wordt gevraagd de opgekomen, nu nog kleine elzen uit te graven. "Dy binne troch tiidkrapte al in pear jier âld. Mar allinne meane of ôfsnije helpt net genôch, dan komme se allinne mar sterker werom!"

Het gaat hier om botanisch beheer, meldt De Jong, dus in het belang van bepaalde, zeldzame plantensoorten. "Der bloeie hjir yn it simmerskoft in hiel soad soarten orchideeën!" zegt De Jong. Andere bijzondere planten zijn rondbladig wintergroen en parnassia. Zou het weilandje - dat ook gras oplevert voor reeën - niet af en toe worden gemaaid, dan zou het binnen enkele jaren bebost zijn, met vooral kruipwilgen en elzen.

De bodem van het weilandje wordt enigszins nat gehouden door kalkhoudend water dat uit het Lauwersmeer komt. Om te zorgen dat het - door de combinatie van dit kwelwater en regenwater - niet te nat wordt, is er een windmolentje waarmee het waterpeil kan worden gestuurd. Als gevolg van de droge zomer kon afgelopen maanden bij wijze van uitzondering ook met een trekker worden gewerkt. Dat gebeurt zaterdag overigens niet, dan wordt gemaaid met een bescheiden, gemotoriseerde maaimachine gewerkt. "Mar is wol in masjine dêr'st in diploma foar nedich hast. Fandêr dat ik dy sneon sels betsjinje", legt De Jong uit.

Mos tiert hier welig. Dat ziet Staatsbosbeheer - in het belang van de zeldzame planten - niet graag. "Dêrom binne der sneon ek túnharkjes beskikber, om it mos los te klauwen", legt De Jong uit. "Minsken hoege dus net harren eigen ark mei te nimmen. Wol graach in goed sin!"