Vele rassen zijn in Holwerd te bewonderen.
Vele rassen zijn in Holwerd te bewonderen. Foto: Ingezonden

Frieslandshow met bijzonder project

HOLWERD - Pluimvee en Konijnenfokkers Vereniging Frisia Dokkum e.o. organiseert ook in 2018 de Frieslandshow, inmiddels de zesenvijftigste. Vorig jaar voor het eerst in de Multi Functionele Accommodatie 'De Ynset' in Holwerd. Ook dit jaar is de show in Holwerd.

Naast de traditionele show is er echter dit jaar meer. In het raam van de Culturele Hoofdstad 2018 Leeuwarden/Friesland organiseert een projectcommissie van Frisia een project: Levend Cultureel Erfgoed van Nederlandse Origine. Dit project houdt in, dat al deze rassen in Holwerd te bewonderen zijn. Het betreft konijnen, hoenders en dwerghoenders, watervogels en sierduiven. Verder krijgt het Friese Hoen en Friese Kriel speciale aandacht.

In de zoektocht naar de verschillende rassen is de commissie op een aantal knelpunten gestoten. Rassen die zo zeldzaam zijn, dat het begrip uitstervend als mogelijke voorfase van uitgestorven te noemen valt. De commissie heeft nogal wat energie gestoken in een boek, waarin aandacht besteed wordt aan de verschillende rassen. Leidraad is in het hele project de rasstandaard ven de verschillende diergroepen.

Zeker niet onvermeld mag worden, dat Talant zijn medewerking aan het project verleent, door de Dokkumer dagbestedingsgroep. Een deel van de aankleding, met onder meer naamgeving van alle rassen die in het project passen en ook voor rassen die de Frieslandshow bevolken verzorgt de groep op een bijzondere wijze die naamgeving. De opening van het project is op woensdag 24 oktober om 20.30 uur. De show is te zien op donderdag 25 en vrijdag 26 oktober van 10.00 tot 22.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 15.30 uur.