Oktober is maand van de geschiedenis, ook in de bibliotheek.
Oktober is maand van de geschiedenis, ook in de bibliotheek. Foto: Pixabay

Oktober is de Maand van de Geschiedenis

DOKKUM - Op 1 oktober is de Maand van de Geschiedenis gestart. Geschiedenis is altijd aanwezig, maar moet wel verteld, aangevuld, genuanceerd én gedeeld worden. Dat gebeurt in Dokkum in oktober onder het motto: Ontdek gisteren, begrijp vandaag.

De Maand van de Geschiedenis heeft elk jaar een ander thema, dit maakt het mogelijk om actualiteit en verleden elke keer vanuit een andere context te belichten en biedt u de kans uw mooiste titels bij dit thema centraal te zetten. In 2018 is het thema: opstand.

Bibliotheek Dokkum doet mee met de Maand van de Geschiedenis, met twee activiteiten. Op 13 oktober is er een lezing over Friesland en Friezen in de Eerste Wereldoorlog, om 10.30 uur in de Bibliotheek. Toegang is €5,- voor leden en €7,50 voor niet-leden. In deze lezing schetst Kees Bangma, auteur van Friesland en Friezen in de eerste wereldoorlog, een uniek beeld van deze vergeten oorlogsjaren aan de hand van wat gewone mensen meemaken. Laat u meenemen in de verhalen van de gemobiliseerde Rienk Prins uit Sybrandahuis en tientallen anderen die na honderd jaar hun eigen plaats in de Friese geschiedenis krijgen.

Op 18 oktober is er een rondleiding in de bibliotheek, om 13.30 uur. Het Streekarchief Noordoost Fryslân sluit aan op het thema met een expositie over Op stand. Met tekeningen van onder andere huizen van oude notabelen van Dokkum, die op stand leefden. Daarnaast vertellen medewerkers meer over de opstand van de Dokkumer doodkistenoproer van 1716 en kunt u een rondleiding krijgen in het archief en de kluis. Graag aanmelden voor de activiteiten via ontdekdebieb.nl, via de balie van de bibliotheek of te bellen met 088-1656123.