Een glas in lood werk van exposant Douwe van der Weij.
Een glas in lood werk van exposant Douwe van der Weij. Foto: Ingezonden

Exposities bezoekerscentrum 'Terp Hegebeintum'

HEGEBEINTUM - In het Bezoekerscentrum 'Terp Hegebeintum' aan de Pypkedyk 4 zijn tot en met 31 oktober de exposities Glad & Lood techniek van Douwe van der Weij uit Blije en van kunstschilder Wopke van der Heide uit Hijum te zien.

Tiffany is eigenlijk helemaal geen glas in lood, het is een veel verfijnder techniek. Ook Douwe van der Weij uit Blije is aangestoken door de wonderlijke combinatie van mooi gekleurd glas in de vorm van decoratie en de techniek ervan. Die techniek is ontwikkeld door Louis Comfort Tiffany. Het glas wordt in verschillende kleuren en stukjes uitgesneden, geslepen en met koperfolie omwikkeld. Daarna worden de stukjes als een soort puzzel aan elkaar gesoldeerd. Er worden prachtige objecten van gemaakt, zoals lampenkappen, raamhangers, sierlijsten en andere decoratieve stukken. Vooral in de wintermaanden is Van der Weij in zijn atelier te vinden, waar hij dan zijn hobby beoefent. Nu zijn de objecten te bewonderen en te koop in de vitrines van het bezoekerscentrum in Hegebeintum.

Wopke van der Heide uit Hijum werd in 1945 geboren in Britsum. Als kind, tijdens de lagere schoolperiode, was hij altijd al veel aan het tekenen. Tijdens zijn carrière is het er nooit meer van gekomen, al bleef zijn belangstelling voor de natuur en schilderkunst wel heel groot. Pas op latere leeftijd is hij begonnen met het volgen van enkele beginnerscursussen schilderen. Als natuurliefhebber kiest hij voor de meeste schilderijen dan ook de natuur en het landschap als onderwerp. Hierbij zijn kleur en sfeer belangrijke uitgangspunten.

Zeven dagen per week open

De exposities zijn te bezichtigen tijdens openingsuren van het bezoekerscentrum 'Terp Hegebeintum': maandags tot en met zaterdags van 10.00 tot 17.00 uur. Zon- en feestdagen van 12.00 tot 17.00 uur.