Het grote kanon in Dokkum is gerestaureerd en werd vrijdag weer in gebruik genomen, door de
schutterij van Sloten.
Het grote kanon in Dokkum is gerestaureerd en werd vrijdag weer in gebruik genomen, door de schutterij van Sloten. Foto: Actief Media

"Dokkum was en blijft een moordstad"

DOKKUM - De galgen van Dokkum van de zeventiende eeuw zijn sinds vrijdag als het ware vervangen door een bescheiden, maar maar wel glimmende en in de zon zelfs schitterende roestvrijstalen kraai. Die is ontworpen door beeldend kunstenaar Frank van Dijk en heeft als titel: 'Anno 1630'.

Maar het is daarmee wel een verwijzing naar het jaartal dat vijf van zes gevangen zeerovers in Dokkum werden opgehangen. De zesde was nog te jong, zo werd toen geoordeeld, die kreeg daarom alleen een lijfstraf. Voor presentator Sipke Jan Bousema reden om te zeggen: "Dokkum was en blijft een moordstad.`

Vrijdagmiddag werd ook het oude kanon van de Halvemaanspoortbrug weer (een paar keer) in gebruik genomen. Het is gerestaureerd door twee studenten van ROC De Friese Poort: Jelmer van der Heide en Auke van der Bijl. Zij mochten daarom ook meehelpen bij het afschieten. De schutterij uit Sloten had de feitelijke leiding, want die heeft als beheerder van het bekende kanon van dit kleinste stadje van Friesland aardig wat ervaring.
In plaats van met een massieve kogel, zoals in de tachtigjarige oorlog, werd met hooi geschoten. Het gerestaureerde, 'grote' kanon gaf, na geruime tijd van voorbereiding, een behoorlijke knal. Daarna werd veel kleiner kanon in stelling gebracht. De 'commandant' van de schutterij waarschuwde meteen, dat dit kleinere exemplaar juist een veel hardere knal zou geven. Dat bleek ook zo te zijn, er volgde bovendien dankzij wat buskruit in het hooi meteen na de eerste nog een tweede knal met het 'kleine' kanon. Shantykoor de 'Admiraliteitssjongers' zong ook nog een deel van het lied, dat de Leeuwarder amateur-historicus Nykle Dijkstra over de vijf opgehangen zeerovers had gevonden in de (digitale) archieven van de London Library.
Het hoorde ook allemaal bij de Admiraliteitsdagen. Die overtroffen alle vorige edities: naar schatting 85.000 bezoekers. Zaterdagavond moest de Syl zelfs worden gesloten voor méér toeschouwers. Toch was er een uitstekende sfeer: gastvrijheid voor de gasten, drie podia en dus meer activiteiten voor iedereen, meer vrijwilligers en meer sponsoren dan ooit.