Onder het toeziend oog van een bus vol Friezen, presenteerde Anne-Goaitske Breteler haar boek in Amsterdam.
Onder het toeziend oog van een bus vol Friezen, presenteerde Anne-Goaitske Breteler haar boek in Amsterdam. Foto: Ingezonden

Anne-Goaitske Breteler presenteert haar boek De Traanjagers

NES - Donderdag 14 juni om 17.00 uur stond een bus van Birwa Tours klaar in Dokkum om achttien oud-walvisvaarders samen met familie en andere belangstellenden te vervoeren naar Amsterdam. In Café Thúskomme stond namelijk de officiële boekpresentatie van 'De Traanjagers', geschreven door de 22-jarige Anne-Goaitske Breteler (oorspronkelijk uit Nes-Dongeradeel) gepland.

De busreis - gesponsord door Birwa Tours en de gemeente Dongeradeel - is voor velen een reünie. Er worden handen geschud en hele familiestambomen besproken. Oude krantenknipsels zijn niet vergeten en zijn een leidraad om alle herinneringen weer naar boven te halen.

Eenmaal aangekomen in Amsterdam kan er bijna voor de deur van dit Friese naam-dragende café worden uitgestapt. In het café staat een tafel vol met boeken. Al snel zijn de eerste boeken verkocht. De uitgeverij zelf, 'Amsterdam University Press' staat met een aantal dames achter deze tafel om de mensen te helpen.

Dan is het tijd voor de feitelijke boekpresentatie. Anne-Goaitske verwelkomt alle aanwezigen en laat weten dat ze verrast is dat zo veel belangstellenden dit mee mogen maken, want inmiddels is het café stampvol. Vader Gerrit en broer Hylke Breteler hebben speciaal voor de avond een oud Iers walvisvaartlied voorbereid en brengen dit ten gehore. Hylke begeleid op gitaar.

Bioloog Midas Dekkers, die zelf ooit debuteerde met een boek over de walvisvaart, heeft een aanbevelende tekst op het omslag van 'De Traanjagers' geschreven. Hij vertelt op een humoristische wijze iets over walvissen in het algemeen en over de universiteit in het bijzonder.
Drie Walvisvaarders die nauw betrokken zijn geweest bij het ontstaan van het boek, worden vervolgens uitgenodigd om plaats te nemen aan de tafel. Zij worden geïnterviewd door niemand minder dan de tattoo-koning van Amsterdam, Henk Schiffmacher.
Alle drie de heren krijgen vervolgens het eerste boek overhandigd, de vierde walvisvaarder welke onlangs is overleden, wordt vertegenwoordigd door zijn beide zonen. Nu de presentatie officieel is afgerond kan een ieder zijn of haar boek laten signeren door Anne-Goaitske.

Om het boek te blijven promoten gaat Anne-Goaitske diverse lezingen geven. Op 5 juli staat in onze regio één gepland in de Theaterkerk in Nes. Meer informatie kun je vinden op: www.theaterkerknes.nl.