Veroorzaken loslopende kippen van een biologische boer overlast voor omwonenden? Raadsleden van Dongeradeel roepen de partijen op met elkaar te praten over de voor- en nadelen.
Veroorzaken loslopende kippen van een biologische boer overlast voor omwonenden? Raadsleden van Dongeradeel roepen de partijen op met elkaar te praten over de voor- en nadelen. Foto: Actief Media

'Aalsum' ageert tegen plan loslopende kippen

AALSUM / DOKKUM / HIAURE - Probeer (alsnog) met elkaar in gesprek te gaan en het in elk geval eens te worden over de voor- en nadelen van het buiten laten lopen van (biologische) kippen. Die oproep deden diverse raadsleden in de raadscommissie 'Omkriten' van de gemeente Dongeradeel afgelopen donderdag.

De oproep was gericht aan b. en w., aan bewoners uit Aalsum en aan Rimer Dijkstra, die 30.000 biologische kippen houdt in Hiaure. De kippen kunnen overdag naar buiten. De boer wil een soortgelijk bedrijf starten in een al bestaande boerderij in Aalsum, met hooguit 24.000 biologische kippen, die eveneens naar buiten kunnen. B. en w. van Dongeradeel hebben inmiddels vergunningen verleend. Omwonenden hebben bezwaar gemaakt. Vermoedelijk op 19 juli wordt dit behandeld in de bezwaarschriftencommissie van de gemeente Dongeradeel.

De raadscommissie 'Omkriten' was donderdag een voorproefje. Namens omwonenden zeiden Marja Brouwer en Itty van der Sluis te vrezen voor toename van stankoverlast, fijnstof, grotere kans op vogelgriep en overlast door ratten, zoals de ziekte van Weil. Rimer Dijkstra en z'n buurman en collega-biologisch boer Sjoerd de Hoop betoogden dat de situatie er in Aalsum op vooruit gaat in vergelijking met nu.