In het wit beeldend kunstenaar Birthe Leemeijer. Voor haar het miniatuur-model en een nog uit te hakken model van de ijsfontein. Links kinderburgemeester Aukje Miedema en klasgenoot Meint Bosgra.
In het wit beeldend kunstenaar Birthe Leemeijer. Voor haar het miniatuur-model en een nog uit te hakken model van de ijsfontein. Links kinderburgemeester Aukje Miedema en klasgenoot Meint Bosgra. Foto: Actief Media

'Kletterdei': in Dokkum vooral ijssculptuur

DOKKUM - 'Kletterdei' was het vrijdag: van tien fonteinen in even zoveel Friese steden zou het water voor het eerst gaan klateren. Dat lukte wonderwel. Met een groot scherm was het ook te zien op de Markt in Dokkum. De echte ijsfontein van Dokkum laat nog op zich wachten.

Die is op z'n vroegst in oktober klaar, is nu de verwachting. Ontwerpster Birthe Leemeijer vreest dat het nog wel langer kan duren. Sommige omstanders vreesden vrijdag zelfs dat het kunstwerk technisch niet mogelijk is: een fontein die geen water, maar ijs spuit.

Ontwerpster Birthe Leemeijer hield moedig een toespraak die rechtstreeks naar de andere elf steden werd uitgezonden. Ze was trots dat ze als ontwerpster was verkozen en hield de moed er in dat 'haar' kunstwerk er alsnog komt. Na haar toespraak gaf ze twee kinderen een schep ijs, gehakt uit de ijssculptuur: kinderburgemeester Aukje Miedema en haar klasgenoot Meint Bosgra. IJskunstenares Damian van der Velde uit Den Haag bleef voor en na de officiƫle plechtigheid druk bezig met zagen en hakken in de 'kleine' ijssculptuur. Voorafgaand was er een levendig optreden van kinderen van Dansstudio Dokkum. De andere tien steden toonden tussen vier uur en half zes hun officiƫle openingen, te volgen op een groot scherm op de Markt in Dokkum. De geluidskwaliteit liet af en toe helaas te wensen over.