Afgelopen maandag startten de centrale theorie-examens van het voortgezet onderwijs, hier met het examen Nederlands op het vmbo-gt van het Dockinga College in Dokkum. Bekijk ook het filmpje.
Afgelopen maandag startten de centrale theorie-examens van het voortgezet onderwijs, hier met het examen Nederlands op het vmbo-gt van het Dockinga College in Dokkum. Bekijk ook het filmpje. Foto: Actief Media

Peentjes zweten bij het examen Nederlands

DOKKUM - Zoals zo vaak in mei, was het maandag mooi weer buiten en warm binnen, tijdens het examen Nederlands voor 93 leerlingen vmbo-gt van het Dockinga College. Oftewel: peentjes zweten, om een toepasselijke Nederlandse uitdrukking te gebruiken.

Maandag begonnen in heel Nederland de centrale theorie-examens van het voortgezet onderwijs: voor vmbo, havo en vwo. De vmbo-ers begonnen met Nederlands, de havo- en vwo-leerlingen met wiskunde. In het gebouw van het Dockinga College zaten 93 leerlingen op hun eerste theorie-examen (Nederlands) te ploeteren, verspreid over een vijftal warme lokalen.

Bij de taalvakken is het toegestaan een woordenboek te gebruiken, zei docent Elza Ruivers maandagmiddag in klas 14.
Prompt rende kort voor half twee (de start van het examen) nog snel een leerling naar z'n schooltas in de gang.

Schooltassen en mobieltjes mogen niet mee het examenlokaal in. Ook mogen de leerlingen niet voor de eindtijd (maandag bij Nederlands: half vier) het lokaal verlaten.

In totaal doen aan het Dockinga College dit jaar bijna 450 leerlingen examen, verdeeld over zeven richtingen: vmbo: basis-beroeps, kader-beroeps, vmbo gt, vmbo locatie Ferwert, havo, atheneum en gymnasium, elf leerlingen. De laatste examendag is dinsdag 29 mei. Dan komen nog de zogeheten kleine talen aan bod, zoals Fries en Russisch.

Vorige week heeft bij Dockinga een tiental leerlingen al praktijkexamen tekenen gedaan. De resultaten hangen in de gang van de kantoorafdeling van de school.

Teamleider Rick Lei relativeert het oordeel van de Onderwijsinspectie, dat het niveau van de Nederlandse scholieren in een kwart eeuw gestaag gedaald is. "De kinderen weten nu misschien minder dan 25 jaar geleden. Ook de schrijfvaardigheid is beperkter. Maar ze leren nu ook andere dingen, zoals socialiseren, planmatig werken, zich presenteren en digitale vaardigheid. De kwaliteit van het onderwijs is niet achteruit gegaan", vindt Rick Lei.