De Vlinderbalg vertrekt voor zijn eerste tocht van dit seizoen over het Lauwersmeer.
De Vlinderbalg vertrekt voor zijn eerste tocht van dit seizoen over het Lauwersmeer. Foto: Actief Media

Vogelexcursie van 'Van Aalscholver tot Zeearend'

LAUWERSOOG - In april 2018 is het precies tien jaar geleden dat de huidige Vlinderbalg haar rondjes ging varen door Nationaal Park Lauwersmeer, een prachtig natuurgebied. Tijdens de opstaptochten die met grote regelmaat worden georganiseerd, wordt over de ontstaansgeschiedenis van het Lauwersmeer verteld. Gisteren was de eerste afvaart, donderdag vindt de eerste vogel excursie van dit jaar plaats.

Wie meegaat met een van de tochten van de Vlinderbalg kan het Lauwersmeergebied beleven vanaf het water. Gisteren vertrok de eerste groep van dit seizoen voor een rondvaart met verhalen over natuur, cultuur en de rijke historie van een inspirerend gebied.

Morgen is de Vogelexcursie 'Van Aalscholver tot Zeearend'. Hans Gartner, gids voor Staatsbosbeheer en tijdens de excursie aan boord van de Vlinderbalg, vertelt wat deelnemers zoal kunnen verwachten. "Het Lauwersmeergebied is een prachtig vogelgebied, en deze tijd van het jaar is daar ook nog extra veel te zien, omdat het Lauwersmeergebied op de trekroute ligt van veel vogels. Zowel in soorten als in aantallen maakt de vogeltrek indruk."

De deelnemers van de Vogelexcursie turen vanaf de Vlinderbalg over het water, op zoek naar voorjaarsgasten. "Trek een warme jas aan en neem je verrekijker mee, of zelfs je telescoop als je die hebt, er is van alles te bekijken", tipt Hans Gartner. De boswachter somt op: "De slobeend komt terug, de zomertaling, de bruine kiekendief en het blauwborstje hopen we ook te zien. Vanaf het water kijken geeft sowieso een andere dimensie aan de natuurbeleving."

Later in het jaar zijn er ook nog zomeravondrondvaarten, waarbij deelnemers tijdens zonsondergang genieten van de weidsheid van het Lauwersmeer gebied. Ook zijn er dagtochten naar de admiraliteitsstad Dokkum, een vaartocht door het typische terpenlandschap van Noordoost Fryslân.

Kijk voor alle excursies en entreeprijzen op www.lauwersmeer.nl. Scan de foto met de ActiefPlus-app en bekijk het filmpje.