Jeugd zit klaar voor MuseumJeugdUniversiteit.
Jeugd zit klaar voor MuseumJeugdUniversiteit. Foto: Ruben van Vliet

Beroemde Friezen in de museum-
jeugduniversiteit in Leeuwarden

LEEUWARDEN - Dit voorjaar staat de MuseumJeugdUniversiteit in het teken van beroemde Friezen. Tijdens een viertal colleges vertellen deskunigen alles weten over de illusies van Escher, de revolutionair Troelstra en Redbad, de middeleeuwse koning van Friesland.

De colleges beginnen op 11 maart en zijn geschikt voor nieuwsgierige kinderen van 7 tot 13 jaar. Aanmelden kan via de website van de MuseumJeugdUniversiteit.

Escher is een van de bekendste kunstenaars uit Friesland. De werken van deze wereldberoemde graficus spelen met je waarneming. Hoe werkt dat precies in onze hersenen? Tijdens de eerste twee colleges leggen experts uit wat de werken van Escher ons vertellen over het brein. In het derde college wordt meer verteld over de revolutionair Piter Jelles Troelstra. Via een interactieve workshop ervaren de kinderen hoe het was om de revolutionair Troelstra of een van zijn tegenstanders te zijn. In het laatste, verde college vertelt Nathalie Scheenstra meer over een van de bekendste Friese koningen, Redbad.

De MuseumJeugdUniversiteit is in 2009 gestart in het Rijksmuseum van Oudheden, in samenwerking met de Universiteit Leiden. Inmiddels worden er jaarlijks in meer dan vijftig musea kindercolleges gegeven. De colleges in Friesland worden georganiseerd door een samenwerking van Tresoar en het Fries Museum.

De reeks colleges is bij te wonen voor € 20,- en vinden plaats op zondag 11 maart, 8 april, 15 april en 13 mei op verschillende locaties in de binnenstad van Leeuwarden. Elk college begint om 11.30 uur en kinderen ontvangen na afloop een diploma. Kijk voor meer informatie op de website van het Fries Museum.