Strijd voor duidelijke taal in Friesland

DOKKUM - Friesland doet mee in de strijd tegen laaggeletterdheid. Met z'n allen kunnen we laaggeletterden helpen om te winnen. Hoe? Door te stemmen op het plan van de Friese laaggeletterden die meedoen aan de wedstrijd op www.telmeemettaal.nl. Stem op Fryslân!

De laaggeletterdheid is hoog in Fryslân, zo blijkt uit onderzoek dat het afgelopen jaar is uitgevoerd. Laaggeletterdheid heeft een grote invloed op het leven van mensen. De groep laaggeletterden raakt steeds verder af van de arbeidsmarkt, doet daar minder aan mee en voelt zich minder gezond.

Het verhogen van de taalkennis kan ervoor zorgen dat mensen een betere plek in de samenleving krijgen en zich gelukkiger voelen. Jij kunt je steentje bijdragen door te stemmen op het plan voor de laaggeletterden uit Friesland.

Laaggeletterden uit Friesland hebben samen met anderen een plan bedacht om de leesbaarheid van brieven van gemeenten en andere instanties te verbeteren. Gemeenten zijn namelijk heel goed in moeilijke brieven schrijven. Mensen die deze brieven niet begrijpen, kunnen daardoor in de problemen komen. Voor laaggeletterden staat dit probleem op nummer één.

Sjoerd IJdema van Partoer heeft samen met een groep laaggeletterden, die taalles volgen op het Friesland College, een brief van de gemeente Leeuwarden bestudeerd. Daarin stonden veel moeilijke zinnen en onduidelijke leestekens. De gemeente Leeuwarden neemt de aanbevelingen van de laaggeletterden serieus en gaat de brief aanpassen.

Beste idee wordt uitgevoerd

De laaggeletterden zouden graag nog meer brieven tegen het licht willen houden. Dat kan misschien samen met het Friesland College, zodat hier structureel verbetering in komt. "Het is een mooi voorbeeld van hoe we laaggeletterden kunnen helpen en laaggeletterden ons'', stelt Sjoerd IJdema. Daarom werd dit idee ingestuurd voor de wedstrijd van het kennisinstituut en adviesbureau Movisie. Elke provincie doet mee en de beste ideeën die uit het landelijke experiment voortkomen, worden uitgevoerd. Stemmen kan tot en met 11 maart 2018, dus tot en met zondag.

Fertellendeweis

TYTSJERK - Kom zondag 18 maart naar Park Vijversburg bij Tytsjerk en luister naar de verhalen over 'Gastvrijheid'. In en rond de Villa in het park worden verhalen verteld voor jong en oud, van 13.30 – 16.30 uur.

Tytsjerk zet in 2018 de deur open voor onbekend bezoek tijdens het International ArtCamp van 23 juli tot 6 augustus. Gastvrij waren de Tytsjerksters ook tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen 170 katholieke evacués uit Tiel naar het Friese dorp kwamen.

In samenwerking met Park Vijversburg vindt in het kader van Wereldverteldag deze activiteit plaats. Giny Bastiaans en Jansjet de Vries vertellen zondag 18 maart historische verhalen over gastvrijheid in de regentenkamer van Villa Vijversburg. Ook het verhaal over de opvang van evacués uit Tiel komt hier aan bod. In het Paviljoen vertellen vluchtelingen over de opvang in Nederland en welke kansen ze hebben gekregen om een nieuw bestaan op te bouwen. En in de salonkamer bent u welkom om uw eigen verhaal over gastvrijheid te vertellen. Kinderen kunnen in het Theehuis luisteren naar verhalen.

Meer informatie over 'Fertellendeweis' International ArtCamp Tytsjerk 2018' is te vinden op www.artcamptytsjerk.nl.