Het Goedhout Ensemnle met de instrumenten.
Het Goedhout Ensemnle met de instrumenten. Foto: Ingezonden

Goedhout Ensemble en Kwartettenkoor: GBV-vernissageconcert in Aldtsjerk

ALDTSJERK - Het jaarlijkse GBV-vernissageconcert in de Friese Vrouwenweek wordt in 2018 uitgevoerd door het Goedhout Ensemble, een voordrachtskunstenaar en het twaalf-koppige Kwartettenkoor.

Tijdens de openijng van de expositie Vrouw op Drift in galerie Bloemrijk Vertrouwen in Aldtsjerk op 3 maart vanaf 14.30 uur zal het Goedhout Ensemble optreden.

Na de opening van de expositie in GBV Kunst- en Concertzaal spelen de achttien blokfluitisten op sopranino, sopraan, alt, tenor, tot en met verschillende soorten basblokfluiten, samen met een cellist en contrabassist. Het Goedhout Ensemble uit 2010 staat onder leiding van dirigente, pianiste en blokfluitiste Stella Boggia-van Maris uit Leeuwarden. Er klinken composities en teksten uit de renaissance, barok en 20ste en 21ste eeuw.

De positie van de vrouw en rolverdelingen tussen mannen en vrouwen is onlosmakelijk verbonden met de samenleving van een bepaalde periode. Dit geldt ook voor de verdeling van de macht en instituties die het dan voor het zeggen hebben. Vrouwen speelden nauwelijks een rol in het publieke domein, kunst en cultuur. Vrouwelijke componisten tref je in die vroegere periodes daarom dan ook nauwelijks aan.

In Aldtsjerk is te horen dat vrouwen toch prachtig konden componeren en schijven, tegen de heersende mores in. Luister onder andere naar het werk van H. von Bingen (1098-1179) , Rixt, .H. Isaac en J.P. Sweelinck.