Met tijdelijke verhoging van het waterpeil moet rietgroei in het Lauwersmeergebied worden bevorderd.
Met tijdelijke verhoging van het waterpeil moet rietgroei in het Lauwersmeergebied worden bevorderd. Foto: Marcel van Kammen

RvS: "Proef hoger peil Lauwersmeer kan wel"

DEN HAAG / GRONINGEN - Het waterpeil in het Lauwersmeer mag tot eind maart met veertig centimeter omhoog. Dit oordeelde de Raad van State in Den Haag gisteren. Een juridische toetsing in de 'bodemprocedure' volgt later.

Dat er deze week ook nog een kort geding loopt bij de bestuursrechter in Groningen over de monitoring van de proef, is volgens de Raad van State niet doorslaggevend. De bestuursrechter hoopt donderdag of vrijdag uitspraak te doen. De bezwaren van jachthaven-ondernemers, grondeigenaren, agrariërs en bewoners werden door de Raad van State allemaal terzijde geschoven, omdat ze bij eventuele schade als gevolg van het hogere peil schadevergoeding kunnen vragen.

De bezwaarmakers vinden dat er eerst een nulmeting moet komen, zodat eventuele schade daarna goed kan worden aangetoond. Dit betoogde ook hun advocaat mr. Jewan de Goede, zowel bij de rechtbank als vorige week donderdag bij de Raad van State.

Hij wees de rechter met klem op het risico van verzilting als gevolg van het hogere waterpeil. "Er zijn voor het meten van verziltingseffecten maar vier peilbuizen geplaatst. Dat is volgens een hydrologisch bureau dat we om advies hebben gevraagd, veel te weinig. Bovendien staan deze vier buizen op de verkeerde plaats."

Andere bezwaren die De Goede namens zijn tien cliënten inbracht zijn: kans op verweking van kades en (meer) overlast door plaagdieren, zoals muskusratten.

De provincie Groningen en waterschap Noorderzijlvest stellen dat de kans op schade heel klein is, omdat de proef maximaal zes weken duurt. Bovendien kan bij te verwachten hoosbuien boven het Lauwersmeer het peil in twee dagen fors naar beneden worden gebracht. Wetterskip Fryslân is als 'derde partij' bereid tot extra lozingen via Ezumazijl.

Het hogere peil achten ze nodig om rietgroei te bevorderen en groei van struiken en bomen tegen te gaan. Dit alles ten gunste van rietminnende vogels. Zie ook het animatiefilmpje dat u met de Actief-Plus-app kunt bekijken.