Burgemeesters en gemeentesecretarissen van de vier DDFK-gemeenten zetten één voor één hun handtekening. Zie ook een filmpje van het Klantkontaktsimtrum met de ActiefPlus-app.
Burgemeesters en gemeentesecretarissen van de vier DDFK-gemeenten zetten één voor één hun handtekening. Zie ook een filmpje van het Klantkontaktsimtrum met de ActiefPlus-app. Foto: Actief Media

'Dienstverlening wordt beter' in DDFK-gemeenten

DOKKUM/FERWERT/KOLLUM/DAMWALD - Op weg naar de ambtelijke fusie van de vier DDFK- gemeenten hebben zich op verschillende afdelingen problemen voor gedaan. Ze zijn nog niet allemaal opgelost, maar de rechtstreekse bereikbaarheid van het klantcontactcentrum is inmiddels wél verbeterd, zegt wethouder Jelle de Vries (Ferwerderadiel) als voorzitter van Gemeenschappelijke Regeling van de vier gemeenten.

"Trochdat der seishûndert meiwurkers yn de organisaasje op oare, nije plakken oan it wurk kamen, wie alles nij. Ek de kompjûtersystemen waarden oars. Dat joech in protte argewaasje", zegt De Vries. Een nog niet goed opgelost onderdeel van de ambtelijke fusie is de informatie- en communicatietechnologie (ict). "Dêrom binne der saneamde bypasses makke en binne inkele ekstra minsken ynhierd om dit oan te pakken."

Bij het klantcontactcentrum is de situatie volgens De Vries "oanmerklik ferbettere. De knyppunten binne net fan hjoed op moarn oplost", zegt hij. "Mar de achterstân mei de postferwurking is fierhinne ynhelle. De measte minsken krije no binnen de ôfsprutsen termyn antwurd."
Bij het sociaal team en bij de afdeling ruimtelijke ordening (r.o.) zijn ook extra mensen ingezet. "By de r.o. is it tal bou-oanfragen no folle grutter as wêr't op rekkene wie, omdat de ekonomy hurd oanlûkt. Dêr wie by de planning gjin rekken mei hâlden. Dus ek by de r.o. binne in pear ekstra minsken oanlutsen."

De vier DDFK-gemeenten (Dantumadiel, Dongeradeel, Ferwerderadiel en Kollumerland) sloten gisteren een 'dienstverleningsovereenkomst', omdat Dantumadiel wél ambtelijk, maar niet bestuurlijk met de drie andere gemeenten fuseert. Onder de overeenkomst werden acht handtekeningen gezet, door v.l.n.r.: burgemeester Klaas Agricola (Dantumadiel), gemeentesecretaris Ronald Dijksterhuis (Dantumadiel), burgemeester Marga Waanders (Dongeradeel), gemeentesecretaris Dirk Willems (Dongeradeel), burgemeester Wil van den Berg (Ferwerderadiel), gemeentesecretaris Jan Hofstede (Ferwerderadiel), burgemeester Bearn Bilker (Kollumerland c.a.) en gemeentesecretaris Harmen Jonker (Kollumerland c.a.).