De koftjalk 'Tromp' (1912) voor het beursgebouw in Leeuwarden. Zie ook het filmpje met de ActiefPlus-App.
De koftjalk 'Tromp' (1912) voor het beursgebouw in Leeuwarden. Zie ook het filmpje met de ActiefPlus-App. Foto: Actief Media

De elf LF2018-fonteinen gaan varend op reis

LEEUWARDEN/ROTTERDAM/DOKKUM - In het ruim van de Groninger koftjalk 'Tromp' is een kleine expositie te zien van de elf fonteinen die vanaf 18 mei tegelijkertijd in werking gaan in de elf Friese steden.

Het schip arriveerde donderdag in het centrum van Leeuwarden, waar het voor het Beursgebouw ligt tot begin februari. Dan vertrekt het naar 'Art Rotterdam' (7-11 februari), waar het bij Hotel New York komt te liggen. Daarna volgt een tocht langs de Friese elf steden, dus ook naar Dokkum, waar de 'IJsfontein' komt. Vanaf eind april ligt het weer in Leeuwarden, aldus artistiek directeur Anna Tilroe.

Gedeputeerde Sietske Poepjes (cultuur) en directeur Tjeerd van Bekkum van Culturele Hoofdstad 2018 hesen donderdag samen aan boord een groot dundoek met het logo van de 11 nieuwe fonteinen in de elf Friese steden (zie ook het filmpje met de ActiefPlus-App).

In het ruim van de 'Tromp' is een kleine expositie van alle elf fonteinen te zien. Tilroe: "Het schip gaat eerst naar Rotterdam, ligt daar bij de tentoonstelling 'Art Rotterdam', die duurt van 7 tot 11 februari, om de internationale kunstwereld voor Culturele Hoordstad te interesseren. De fonteinen gaan allemaal tegelijk in werking, op 18 mei, is de planning. We zitten op schema."

Week 16 in Dokkum

Het schip wordt van 16 tot 22 april in Dokkum verwacht, waarna het terugkeert naar Leeuwarden. Daarvóór ligt het eerst in Sneek (12-18 februari), daarna steeds een week in achtereenvolgens: IJlst, Sloten, Stavoren, Hindeloopen, Workum, Bolsward, Harlingen en Franeker.
Het werk aan de herinrichting van de Markt in Dokkum is inmiddels hervat. Een bezwaarprocedure is gestopt, nadat de betreffende ondernemer en de gemeente Dongeradeel het eens werden over een lichte horecavergunning voor een pand aan de Markt. De 'IJsfontein' is een ontwerp van Birthe Leemeijer. Ze liet zich inspireren door een foto, gemaakt door Erik Koch van een stapel ijsschotsen in de strenge winter van 1963, "toen zelfs de Noordzee bevroren was."

Een overzicht van alle elf fonteinen staat op www.11fountains.nl