Een schets in vogelvlucht van Holwerd aan Zee. Links boven een vaarweg in de kwelder, dwars door de zeedijk. Met de ActiefPlus-App krijgt u een filmpje van 'Holwerd aan zee'.
Een schets in vogelvlucht van Holwerd aan Zee. Links boven een vaarweg in de kwelder, dwars door de zeedijk. Met de ActiefPlus-App krijgt u een filmpje van 'Holwerd aan zee'. Foto: Ingezonden

"Stormvloedkering bij Holwerd aan zee"

HOLWERD - Het dorp Holwerd kan alsnog 'aan zee' komen te liggen, door in de zeedijk een stormvloedkering aan te leggen, die open en dicht kan. Dit presenteerde de werkgroep 'Holwerd aan zee' dinsdagavond.

Dit is volgens de werkgroep 'Holwerd aan zee' weliswaar de duurste variant, maar ook de beste. Er hoeven dan geen nieuwe zeedijken pal rond Holwerd te worden aangelegd, maar door de stormvloedkering zo nodig te sluiten kan men toch veilig in Holwerd blijven wonen.
Drie leden van de werkgroep - Theo Broersma, Hessel Hiddema en Marco Verbeek - zijn optimistisch. "Alle organisaasjes dy't jo mar betinke kinne, binne der foar. Fan de boeren yn it gebiet oant en mei de Waadferiening en Staatbosbeheer."

Rijkswaterstaat berekende eerder dat de vaargeul tussen Holwerd en Ameland er niet van zal profiteren, maar dit ziet de werkgroep anders. "Rykswettersteat hat allinne sjoen nei it minst geunstige rekkenmodel. De ûnderfining yn it noarden fan Dútslân lit sjen dat it wól geunstich is foar de fargeul. Dêr lizze ferskate doarpen oan see en dêr hoecht men lang sa faak en yntensyf net geulen te baggerjen as hjir", zeggen Broersma en Hiddema. De werkgroep begint nu een politieke lobby voor de stormvloedkering.