Molenaar Sikko Hoekstra, samen met de andere molenaars en bestuursleden van de Stichting Monumentenbehoud Dongeradeel.
Molenaar Sikko Hoekstra, samen met de andere molenaars en bestuursleden van de Stichting Monumentenbehoud Dongeradeel. Foto: Ingezonden

Nieuwe molenaar in Dokkum

DOKKUM - Een dikke week nadat Unesco het ambacht van molenaar op de Internationale Lijst Immaterieel Erfgoed zette, mocht de Stichting Monumentenbehoud Dongeradeel (SMD) een nieuwe molenaar verwelkomen in de persoon van Sikko Hoekstra.

Hoekstra is onlangs bij leermeester Sjerp de Jong geslaagd voor de tweejarige opleiding. Daarin moeten aspirant-molenaars een stevige kost aan theorie verstouwen.

Bovendien werd elke zaterdag op de stelling van de lesmolen het vak in de praktijk geleerd. "Molenaar ben je in weer en wind", zo leerde Hoekstra van zijn leermeester en zo ging het ook.

Op de stelling van molen De Hoop in Dokkum verwelkomde de vicevoorzitter van de SMD met trots de zestiende molenaar, die op Molen de Hoop in Dokkum en de veel kleinere poldermolen De Gans in Ezumazijl het team van vrijwillige molenaars komt versterken. Ze overhandigde hem bloemen en het molenaarsreglement met het verzoek om het laatste goed, maar ook met een frisse blik, te bestuderen. Op de jaarlijkse molenaarsavond van de SMD krijgen alle molenaars de gelegenheid om dit reglement op grond van ervaringen aan te passen.

Daarna was er koffie en oranjekoek en haastten de molenaars van de Zeldenrust zich naar hun molen. Even later kon iedereen genieten van de prachtige aanblik van twee draaiende molens op het Bolwerk van Dokkum.