Jaap Broersma, Sikke Tuma en Evert Douma demonstreerden enkele weken geleden het vlas repelen. Aanstaande zaterdag doen ze dat opnieuw bij het Nederlands kampioenschap vlas repelen.
Jaap Broersma, Sikke Tuma en Evert Douma demonstreerden enkele weken geleden het vlas repelen. Aanstaande zaterdag doen ze dat opnieuw bij het Nederlands kampioenschap vlas repelen. Foto: Klasina van der Werf

Open Nederlands kampioenschap vlas repelen

EE - In Ee wordt op zaterdag 30 december het Nederlands kampioenschap vlasrepelen gehouden. Het kampioenschap vindt plaats in de oude melkfabriek van Ee. Vanaf 10.00 uur worden er diverse demonstraties van ambachtelijke beroepen gegeven.

Iedereen mag meedoen, eerst aanmelden is niet nodig. Wil je weten wat vlasrepelen is, dan kun je het filmpje bekijken dat achter bovenstaande foto zit. (Deze mogelijkheid is te herkennen aan het blauwe Actief+ logo naast het foto-onderschrift. Houd de ActiefPlus-app voor de foto en bekijk de online media).

Foto en video zijn gemaakt door Klasina van der Werf uit Ee tijdens de voorbereidende werkzaamheden voor een project van de Culturele Hoofdstad 2018. Vrijwilligers van het vlasmuseum It Braakhok in Ee hebben vier weken vlas bewerkt, een procedé dat uiteindelijk linnen gaat opleveren.

Aanstaande zaterdag wordt het oude ambacht opnieuw voor het voetlicht gebracht in Ee, dan bij het Nederlands Kampioenschap Vlasrepelen. 's Morgens kun je oefenen. Om 14.00 uur begint het kampioenschap. Bij het repelen van vlas worden de knoppen met daarin het lijnzaad van de vlasstengels verwijderd. Dit gebeurt met behulp van een repelbank met kam.

De kunst van het repelen zit vooral in netheid. De steel moet recht in bundels worden gebonden en weggelegd. Degene die dat het mooist doet, wint de wisselbeker. Alle andere deelnemers ontvangen een diploma. Het is een diploma dat er net zo uit ziet als het diploma dat al voor de oorlog werd uitgereikt aan cursisten vlas repelen van de Friese Maatschappij voor Landbouw.

Het NK Vlasrepelen wordt georganiseerd door akkerbouwer Jaap Wilman, samen met het Vlasmuseum It Braakhok in Ee. Jaap Wilman verbouwt jaarlijks een hoekje vlas op zijn land voor het museum. Je kunt kennismaken met meer nostalgische beroepen in de oude melkfabriek aan de Stienfeksterwei 30 in Ee. Er komt bijvoorbeeld een eendenkorf-vlechter en een glazenier. Ook wordt gedemonstreerd hoe je met een oliepers lijnzaadolie kunt maken.