Op verschillende plaatsen kwamen mensen in actie om brieven tegen onrecht te schrijven.
Op verschillende plaatsen kwamen mensen in actie om brieven tegen onrecht te schrijven. Foto: Ingezonden

Amnesty schrijfmarathon in 450 plaatsen

DOKKUM - GARYP - Op 10 december 2016 vond wereldwijd Amnesty's Schrijfmarathon plaats. Van Argentinië tot Australië en van Zwitserland tot Zuid-Afrika werd geschreven tegen onrecht.

In ons land werden op meer dan 450 plaatsen de deuren geopend voor iedereen die brieven wilde schrijven voor mensen die groot onrecht is aangedaan: mensen die worden gediscrimineerd, gemarteld of ten onrechte gevangen zitten. Dat gebeurde in bibliotheken, in huiskamers, op woonboten, op kantoren en in kerken. In verschillende plaatsen in de regio deden mensen mee aan de Schrijfmarathon.

In Garyp gebeurde dat op zaterdag 10 december in Theetún de Bourren. Maar hiervoor gebeurde het al bij tien mensen thuis aan de keukentafel. Nog voordat de schrijfmarathon op 10 december officieel van start ging waren er in Garyp al 160 brieven geschreven. Hier kwamen later nog eens 147 brieven bij. Dat betekende dat er een eindstand was van 307 geschreven brieven naar regeringsleiders en 175 groetenkaarten om de gevangenen een hart onder de riem te steken.

Meer dan vijfhonderd brieven en kaarten

Ook de basisschool in Garyp CBS de Wrâldpoarte deed mee met de schrijfactie. Hierdoor kwam Amnesty in Garyp op een totaalstand van 536 brieven en kaarten.
In Dokkum was een Amnesty' s schrijfmarathon op zaterdag 9 december in de Verenigde Christelijke Gemeente (Doopsgezind/Remonstrants).