In Engwierum bij de Sipma's zetelt ook de zorgboerderij van
Marianne van der Velde. Antoinette en Gerben werken mee.
In Engwierum bij de Sipma's zetelt ook de zorgboerderij van Marianne van der Velde. Antoinette en Gerben werken mee. Foto: Anja Brouwer, Rabobank

Meet & Eat: hoe breng je lokaal voedsel dichter bij consumenten in Fryslân?

ENGWIERUM / LEEUWARDEN – Donderdag 14 december kwamen ruim vijftig betrokkenen samen tijdens de eerste Meet & Eat over lokaal voedsel in De Koperen Tuin te Leeuwarden. De Meet & Eat werd georganiseerd door de Friese Milieu Federatie.

In Friesland zijn vele lokale voedselinitiatieven. Rika Sipma van biologisch akkerbouwbedrijf Timpelsteed in Engwierum verkoopt zelfgeteelde biologische producten aan huis. Belangrijk volgens haar is het creëren van een eigen identiteit en uitstraling.

Bij Rika op het bedrijf heerst een ontspannen sfeer. Klanten kunnen mee de tuin in om een krop sla te oogsten, zodat zij zien hoe het geproduceerd is. "Minsken moatte it ferhaal achter it produkt kenne", aldus Sipma.
Herman van Vliet gaat met zijn Friese foodtruck Lekkere Trek de straat op om mensen te verleiden anders te eten. Volgens hem is verandering van eetcultuur nodig. "Begin op straat, daar beginnen alle acties."

Bioweb is een webwinkel voor biologische boodschappen. Een keer per week kunnen klanten online bestellen, waarna de boodschappen worden thuisbezorgd. "Een logistieke puzzel", volgens mede-initiatiefneemster Marieke Engwerda. Ook zij vindt het verhaal achter het product belangrijk.

'De Fryske' is een kaas geproduceerd van melk van een Friese boer. Deze boer doet veel voor weidevogels, vandaar de grutto in het logo, en een betere prijs voor zijn product.