De 'Schotse' huiler Joline mag opknappen in Pieterburen.
De 'Schotse' huiler Joline mag opknappen in Pieterburen. Foto: Ingezonden

Schotse huiler herstelt in Pieterburen

PIETERBUREN - Bij het Zeehondencentrum Pieterburen is op 1 december een Grijze zeehondenpup opgevangen. Het zeehondje is waarschijnlijk een maand geleden geboren in Schotland.

Vrijdag werd melding gemaakt van een mager zeehondje in de duinen van Vlieland. Een lokale vrijwilliger is gaan kijken en zag dat het om een verhaarde jonge Grijze zeehondenpup ging. Het dier was dusdanig gewond, dat het zichzelf niet zou redden. Daarom vangt Zeehondencentrum Pieterburen de pup op.

Waarschijnlijk is de pup een maand geleden in de buurt van Schotland geboren en uit koers geraakt. In Schotland begint het geboorteseizoen van de Grijze zeehond namelijk al in oktober. De pup, Joline, heeft een flinke wond aan de achterflap, maar maakt het verder relatief goed.

In Nederland is het geboorteseizoen net begonnen. Dat betekent dat er op verschillende plekken in de Waddenzee pups worden geboren die de eerste twee, drie weken van hun leven op het land liggen en gezoogd worden. De moederzeehonden laten hun pups af en toe alleen om te gaan foerageren. Zo liggen er nu bijvoorbeeld ook op Vlieland verschillende jongen aan land. Om de pups en moeders de rust en bescherming te bieden die zij nodig hebben, is Pieterburen vorige week een voorlichtingscampagne gestart: laat de pups met rust!
Recent onderzoek toonde aan dat de jonge zeehonden langer zonder hun moeder kunnen, dan eerst werd gedacht.