De grafkelder van de familie Martin, op de begraafplaats
Mariëngaarde in Hallum.
De grafkelder van de familie Martin, op de begraafplaats Mariëngaarde in Hallum. Foto: Ingezonden

Grafmonumenten worden opgeknapt

HALLUM - Diverse grafmonumenten en het hekwerk op de begraafplaats Mariëngaarde in Hallum worden momenteel opgeknapt. Maandag 13 november is de firma Hutting uit Leeuwarden aan de klus begonnen.

Het kerkhof heeft rond de graven op rij 16 en 17 een fraai, door Jacob Douma ontworpen, gietijzeren hekwerk (1876) en bevat diverse interessante 19de-eeuwse zerken, zoals de grafkelder voor de familie Martin en een omhekte zerk voor G.M. baron du Tour van Bellinchave († 1870).

Op het kerkhof bevinden zich op rij 17 ook een zestal pastoriegraven. In de tijd dat de Hervormde gemeente kerkte in de Sint Maartenkerk, was het de gewoonte dat de toenmalige kerkvoogden plaats op het kerkhof inruimden voor dominees die overleden en begraven wilden worden op de begraafplaats. Ds. Sebald Justinus Rutgers ( † 07-08-1901) en zijn vrouw Anna Maria Wolthers († 12-09-1880), liggen hier begraven.

De auteurs Peter en Klaske Karstkarel wijzen in hun boek 'Dag mijn lieve moeder' over begraafmonumenten in Fryslân op de slijtage van het graf van de landbouwer aan het Noorderleech Thijs Douwes van der Weg. "Hij kreeg een stèle die sleets is geworden en een graftrommel, nog sleetser met roestige palmtakken en bloemen."

Kortom: er is het nodige achterstallig onderhoud, ondanks dat de begraafplaats er redelijk netjes onderhouden bij ligt. Omdat er geld opzij was gelegd voor drainage, die om technische redenen bij nader inzien niet doorgaat, kan met de restauratie worden begonnen. Voor het vervolg wordt nog naar financiën gezocht.