Dirigent Douwe Veenstra, solist Dirk Meijer, het orkest en daarachter het koor. Zie ook het filmpje met de Actief+app.
Dirigent Douwe Veenstra, solist Dirk Meijer, het orkest en daarachter het koor. Zie ook het filmpje met de Actief+app. Foto: Klaas Rozema

Concert in Grote Kerk Dokkum: 'Finland 100 jaar'

In december bestaat de republiek Finland precies honderd jaar. De Russische revolutie voltrok zich in 1917 en Finland verklaarde zich op 6 december onafhankelijk. Op 10 december staat men hierbij in Dokkum op feestelijke wijze stil.

DOKKUM - Zondagmiddag 10 december vanaf 15.30 uur vindt een bijzonder concert plaats in de Grote of St. Martinus Kerk te Dokkum. De 'Stedelijke Harmonie Dockum' presenteert dan een concert met het thema 'Finland 100 jaar'.

Eind vorig jaar werd het bestuur van de Leeuwarder stichting 'Tauno Marttisen Kunniaksi' benaderd door de Finse Ambassade in Den Haag met de vraag of zij ook iets in de viering 'Finland 100 jaar' kon betekenen. Douwe Veenstra, voorzitter van genoemde stichting en dirigent van de 'Stedelijke Harmonie Dockum' , zag onmiddellijk mogelijkheden.

Al in januari is hij begonnen met het zich verdiepen in de Finse blaasmuziek en zo is een programma samengesteld met louter klassieke en hedendaagse muziek uit het land van de duizend meren. Bekijk hiervoor ook het filmpje 'achter' bovenstaande foto. (Actief+app).

Behalve aan het harmonieorkest is er deze middag speciaal aandacht voor het Finse volksinstrument bij uitstek, de kantele. De klank van dit instrument zit tussen de harp en de citer en komt voor het eerst tot ons in de Finse heldenepos, de Kalevala. In Finland kan men dit instrument studeren aan het conservatorium. Taru-Maaria Kuparinen-Säilä is professioneel kanteliste en komt voor deze middag speciaal over vanuit Helsinki.
De tweede solist die meewerkt is de Leeuwarder fagottist Dirk Meijer; samen met de Harmonie zal hij het fagotconcertino van Beethovens tijdgenoot Bernhard Henrik Crusell verklanken.

Er is een groot, samengesteld koor met zangers uit het Mingd Koar Aldtsjerk, het Vocaal ensemble Bonifatius Dokkum, het ad hoc koor Provocale en de Sweelinck Cantorij Stiens.
Tal van hoogwaardigheidsbekleders wonen deze viering 'Finland 100 jaar' bij. Kaarten à € 10,- zijn te verkrijgen bij muziekhandel Van der Zwaag in Dokkum.