Bibliotheek en NHL Hogeschool organiseren Robotica-markt

LEEUWARDEN - De robots komen eraan! Ze gaan ons leven écht blijvend veranderen. Hoe? Dat wordt getoond tijdens de Robotica-markt op zaterdag 25 november van 11.00 tot 16.00 uur op NHL Hogeschool. Dit event wordt georganiseerd door de Bibliotheken Midden-Fryslân, i.s.m. de NHL Hogeschool, CoderDojo, Frysklab, Media Art, MisterBricks, Frack en Gibas. Een dag vol gratis robotica-workshops, lezingen en demonstraties. De nieuwste snufjes worden getoond en bezoekers kunnen zelf de impact van robots ervaren. De dag is voor iedereen toegankelijk van 4 tot 104 jaar en is onderdeel van de landelijke leescampagne van de bibliotheken, Nederland Leest.

Robots rule!

Dash en Dot, Ozobot, Bluebot, UR5… wie ze nog niet kent, kan ze ontmoeten op de Robotica-markt. Met deze robots kunnen bezoekers namelijk zelf ervaren hoe zij commando's kunnen laten uitvoeren door robots of hoe zij zelf kunnen programmeren. Op grote schaal behelst robotica natuurlijk veel meer dan spelen met robotjes! Robotica speelt vandaag de dag een grote rol in onze maatschappij en heeft impact op ieders leven! Zo worden krantenartikelen nu al door bots geschreven. De verwachting is dat binnen een paar jaar zelfrijdende auto's en bezorgdrones de normaalste zaak van de wereld zijn.

Robot via LEGO® Boost

De hele maand november wordt op drie verschillende locaties gebouwd aan een robot met Lego® Boost; door kinderen op de Dr. Algraschool en in woonzorgcentrum Erasmus zijn ouderen aan de slag. Het resultaat van het wekenlang bouwen wordt getoond tijdens de Robotica-markt op 25 november.

Lezing over mens versus Robot

Filosoof Albert Bouwman laat ons nadenken over de vraag of wij werkelijk van computers verschillen, of werken onze hersenen net als een zelflerend systeem? Voor beide is misschien wat te zeggen. Bezoekers worden uitgedaagd een mening hierover te vormen. De Turing-test stelt hen bovendien in de gelegenheid om te testen of zij het onderscheid kunnen maken tussen een mens en een computer.

Robots in de zorg

Job van 't Veer, associate lector bij de NHL Hogeschool in Leeuwarden, gaat in op vragen rond technologie en e-health. Technologie is er al en zal een steeds grotere rol innemen. Hoe zorgen we ervoor dat dit vanzelfsprekend is en hoe houden we de regie?

Ontmoet Ronald Giphart

Schrijver Ronald Giphart is het landelijke boegbeeld voor Nederland Leest en komt ook naar de Robotica-markt. Giphart schreef speciaal voor Nederland Leest, samen met robot Asibot, een verhaal dat opgenomen is in het jaarlijkse cadeauboek Ik, robot van Isaac Asimov. Op de Robotica-markt vertelt hij over deze bijzondere samenwerking en zal hij het boek signeren.

Nederland Leest: boek cadeau

De bestseller Ik, robot van Isaac Asimov is een geniale futuristische raamvertelling rond de hoofdpersoon Susan Calvin, robotpsycholoog in 2057, die terugblikt op haar leven. Ze ontmoette een verliefde robot, maar ook twijfelende of bewust van zichzelf geworden robots. Een spannend boek met ook nog echte breinbrekers. Het boek wordt gratis uitgedeeld tijdens de markt, zolang de voorraad strekt.

De Robotica-markt is gratis toegankelijk. Op de website www.sbmf.nl vindt u een blokkenschema en meer informatie.