Sint kijkt reikhalzend uit naar de begroeting met de Dokkumer kinderen. Houd je ActiefPlus-app voor de foto om bewegend beeld te zien.
Sint kijkt reikhalzend uit naar de begroeting met de Dokkumer kinderen. Houd je ActiefPlus-app voor de foto om bewegend beeld te zien. Foto: Actief Media

Ondanks regen mooi kinderevenement in Dokkum

DOKKUM - Op iedere hoek stonden beveiligers, politie-surveillanten en organisatie-vrijwilligers; rondom opwaaiende paraplu's en regencapes. Het straatbeeld werd zaterdag in Dokkum echter vooral bepaald door kinderen met fleurige pietenmutsjes, blije gezichten en een anjer in hun hand.

Veel Friezen bleken daarop best trots te zijn. "Sinterklaas is een kinderfeest en het is Dokkum gelukt de kinderen een fantastische dag te bezorgen", klonk het na afloop. Op persvragen over de regen antwoordde burgemeester Marga Wanders: "Gelukkig zijn we niet gemaakt van suiker." In plaats van de verwachte 25.000 mensen kwamen er zo'n 15.000. Bekijk de beelden door je ActiefPlus-app voor bovenstaande foto te houden.

Voor veel peutertjes was het te koud, toonden hun betraande gezichtjes. De iets oudere kinderen bleven warm onder het doorzichtige plastic van de regencapes. Hun aandacht werd in beslag genomen door de magische gebeurtenis die de komst van Sinterklaas toch ieder jaar weer is. Fascinerend is die statige man met zijn lange witte baard, rode gewaad en talloze grappig doende pieten in zijn kielzog.

Het hart van vele kleine kinderen klopt een beetje sneller in de wetenschap dat het bonte gezelschap op die stoomboot komt voor hén. Zij mogen een verlanglijstje opsturen en Sinterklaas probeert dat in te willigen. Hoe bijzonder!

En dus werd er luid gezongen: 'Zie ginds komt de stoomboot ...'. Pure folklore. Aan boord bevond zich een breed scala aan pieten: zwart, blond, grijs, dik, dun, oud, jong, grauw van de roetvegen of bruin van de schmink. Het was een bonte club mensen dat van de boot afsprong. Met zakken vol pepernoten of een muziekinstrument in de hand begaf het zich tussen het publiek.

Sinterklaas reed op Amigo zwaaiend en handen schuddend over het bolwerk van Dokkum. De talloze verrukt kijkende kinderen mogen komende weken hun schoen zetten. De volwassen oproerkraaiers die deze intocht mogelijk of onmogelijk wilden maken met blokkades op toegangswegen, wachten af hoe het ook al weer zit met 'de zak van Sinterklaas'.