Europees jubileum-concerttour van het Don KosakenChor Russland

DOKKUM - Dit jaar vieren het Don KosakenChor Russland en chef-dirigent N. Verhoeff hun gezamenlijk 25-jarig bestaan. Het koor bestaat uit 24 vocalisten. De instrumentale begeleiding komt van het 'Instrumental Soloists Ensemble Philarmonia' uit Moskou, dat authentieke Russische volksinstrumenten bespeelt. Onder leiding van Marcel 'Nicolajevich' Verhoef staan zij tussen 15 november en 17 december in verschillende Nederlandse theaters, zoals donderdag 23 november in de Grote Kerk in Dokkum.

Kozakken als 'Keurkorps'

Het koor is in 1992 opgericht in de Russische Federatie, nadat toenmalig president Boris Jeltsin de Kozakken de status Keurkorps gaf. In het jaar 2000 trad het koor op in het Witte huis te Moskou. Ruim een jaar later, in juli 200, maakte het koor een cd-opname.

Dirigent Marcel Verhoef

De Nederlandse dirigent Marcel Verhoef werd in 1993 benoemd tot chef-dirigent van het koor. Aansluitend is hij in hetzelfde jaar aangesteld als officier van het Kozakenregiment in de plaats Krasnodar in het zuiden van Rusland. De instrumentale begeleiders van het 'Instrumental Soloists Ensemble Philarmonia' werken al twintig jaar samen met dirigent Marcel Verhoef.

Op 23 november staat het koor in de Grote of Sint-Martinuskerk in Dokkum. Kaarten zijn verkrijgbaar op www.donkosak.com/vanplan.nl.
Zie ook: www.donkosak.com/nl/concerten