Justitia, toonbeeld van evenwichtigheid en rechtvaardigheid. Ook tijdens 'Explore the North'?
Justitia, toonbeeld van evenwichtigheid en rechtvaardigheid. Ook tijdens 'Explore the North'? Foto: Ingezonden

Schrijvers in gesprek met rechtbank

LEEUWARDEN - 'Explore the North' voegt drie projecten toe aan het festivalprogramma: Rechtbankproza, Rechtbankverslaggevers en Poëtische Profetieën. Jonge schrijvers zullen zich bezig houden met het thema 'de waarheid'. Het festival vindt plaats op vrijdag 24 en zaterdag 25 november op verschillende locaties in de binnenstad van Leeuwarden.

Verhaal wordt voorgedragen

Rechtbankproza slaat een brug tussen de artistieke wereld en het leven binnen een rechtbank. Vier schrijvers (Yentl van Stokkum, Martin Rombouts, Emma Stomp en Christiaan Lomans) gaan in gesprek met een bode, surveillant en een strafrechter. Op basis van dit gesprek maken de schrijvers een fictief verhaal, dat wordt voorgedragen aan de drie geïnterviewden op 25 november in het kleintheater De Vier Pelikanen.
Bij Rechtbankverslaggevers wordt de vraag gesteld: 'hoe achterhaal je de waarheid?' en 'hoe komt een rechter tot zijn oordeel?'. Tijdens Explore the North geven 'verslaggevers' een kijkje achter de deuren van de rechtbank

Poëtische Profetieën: vier schrijvers (Lotte Lentes, Sarah Arnolds, Annegreet Bos en Joost Oomen) zullen zien wat profetieën zeggen over ons en de wereld. Zelf gaan ze ook proberen een profetie te maken.

Het festival Explore the North gebruikt de binnenstad van Leeuwarden als podium voor schrijvers. Tijdens de vijfde editie van het weekend dwalen bezoekers door de binnenstad met concerten en gedichten als gids. Tickets zijn verkrijgbaar op de website van Explore the North:
www.explore-the-north.nl