Een deel van het oude orgel in Metslawier.
Een deel van het oude orgel in Metslawier. Foto: Ingezonden

Nieuwe orgelimprovisatie op oud orgel

METSLAWIER - Zondag 19 november wordt het monumentale orgel in Mienskipshûs Doarpstsjerke te Metslawier bespeeld door Jaap Sake Heeringa. Hij gaat 'Over het leven van Jezus' spelen.

Heeringa is een veelgevraagd en graag gezien organist. Hij heeft orgelimprovisaties gemaakt op iedere bijbelse scheppingsdag.

Zijn nieuwe 'Orgelimprovisaties over het leven van Jezus' gaat over de geboorte van Jezus, zijn leven, hoe hij opkwam voor mensen in de knel, hoe hij zoekend heeft genezen, zijn dood en opstanding.

Het orgel in Metslawier werd in 1816 in Spannum gebouwd door Jan Reinders Radersma. Maar tijdens de bouw overleed hij. Het werk werd hervat door de gebroeders Van Dam. Op 24 mei 1819 was de bouw voltooid en werd het instrument feestelijk ingewijd. Bijna honderd jaar later, in 1913, werd het orgel na een renovatie in Metslawier geplaatst. In 1985 is het gerestaureerd en zoveel mogelijk in oorspronkelijke staat teruggebracht.

Heeringa en Riemersma

Jaap Sake Heeringa bespeelt het orgel en Gooitzen Riemersma doet de tekstlezing. De techniek wordt verzorgd door Alie en Gerben Patrouilje.

Zondag 19 november kunt u meegenieten in Mienskipshûs Doarpstsjerke te Metslawier. Aanvang 15.00 uur. Toegangsprijs € 7,50. Voor freonen van de Doarpstsjerke € 5,00 (inclusief consumptie).