Dit jaar bestaat het Princessehof honderd jaar.
Dit jaar bestaat het Princessehof honderd jaar. Foto: Hans Jellema

Caroline Coolen toont rauwe assemblages in Keramiekmuseum Princessehof

LEEUWARDEN - Het Princessehof maakt tentoonstellingen met werk van kunstenaars die een werkperiode in het Europees Keramisch Werkcentrum achter de rug hebben. De Belgische Caroline Coolen (1975) is vanaf 2 december 2017 uitgenodigd met haar ruige sculpturen, die doen denken aan distels. EKWC@Princessehof is een van de tentoonstellingen waarmee het Princessehof opnieuw opent na een grote renovatie ter ere van het honderdjarig bestaan van het museum.

In de tentoonstelling is een viertal grote assemblages van Coolen te zien. De keramische werken doen denken aan distels, een metafoor voor het ontembare. De kunstenares heeft een fascinatie voor dat wat zich in de periferie bevindt, dat wat onderbelicht blijft. De distel symboliseert deze voorliefde. Ook spreekt ze met haar werk haar zorgen over het milieu uit. Zo is de titel Qui s'y frotte, s'y pique (wie het aanraakt, zal zich prikken) een duidelijke waarschuwing: wie onverantwoordelijk is, moet op de blaren zitten.

In de assemblages experimenteert Coolen met materialen. Sinds haar verblijf in het EKWC in 2017 integreert Coolen porselein in haar werk. Dat levert een interessante wisselwerking met het metaal in haar sculpturen op. Dankzij de verwerking van keramiek ontstaat er bovendien een spanning tussen de ruwe onderwerpskeuze en het fragiele materiaal. Jaarlijks verblijven zo'n 60 kunstenaars drie maanden in het EKWC, waar zij de gelegenheid krijgen te experimenteren met keramiek. www.princessehof.nl.