In zes zalen gaan bezoekers door het leven van Mata Hari.
In zes zalen gaan bezoekers door het leven van Mata Hari. Foto: Ruben van Vliet

Grootste Mata Hari-tentoonstelling ooit opent honderd jaar na haar dood

LEEUWARDEN - Vanaf 14 oktober tot en met 2 april 2018 presenteert het Fries Museum in Leeuwarden de tentoonstelling 'Mata Hari: de mythe en het meisje'. Precies honderd jaar na haar dood vertelt het museum voor het eerst het volledige levensverhaal van Margaretha Geertruida Zelle.

Het meisje uit Leeuwarden groeide aan het begin van de vorige eeuw uit tot de wereldberoemde danseres Mata Hari. Aan het eind van de Eerste Wereldoorlog werd ze door de Franse geheime dienst opgepakt en geëxecuteerd op verdenking van spionage. Op 15 oktober 1917 om 6.15 uur werd ze geëxecuteerd.

Ze was stijlicoon, sekssymbool en femme fatale. Haar leven is onderwerp van talloze boeken en spreekt internationaal tot de verbeelding. Filmsterren als Greta Garbo, Sylvia Kristel en Marlene Dietrich spelen de rol van Mata Hari.

Het Fries Museum heeft een omvangrijke eigen collectie over Mata Hari. Deze collectie wordt nu aangevuld met bruiklenen uit onder andere The National Archives in Londen, Musée Guimet in Parijs, het Franse militaire archief in Vincennes en Bibliothèque Nationale de France, het Nationaal Archief en diverse privé-verzamelingen. 'Mata Hari: de mythe en het meisje' is de grootste tentoonstelling ooit over het leven van Margaretha Geertruida Zelle.

Tickets voor de tentoonstelling zijn uitsluitend online verkrijgbaar en te bestellen via www.friesmuseum.nl/tickets.